Bonet
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Ciasteczka Amaretti (150 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Kawa rozpuszczalna - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Rum (50 ml)
Przepis na bonet krok po kroku
Ciasteczka pokrusz na drobne kawałki.
Do garnka wlej mleko oraz śmietankę i podgrzej. Następnie dodaj pokruszone ciasteczka i dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wsyp połowę cukru i smaż do momentu, aż powstanie karmel.
Karmel przelej do foremki i rozprowadź go po dnie.
Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i składniki ucieraj przy pomocy miksera na jednolitą masę.
Następnie dodaj kakao, kawę oraz rum i dokładnie wymieszaj.
Masę mieszaj przy pomocy trzepaczki i cienkim strumieniem wlewaj gorące mleko ze śmietaną.
Masę przelej do formy z karmelem.
Blaszkę wstaw do większej formy, która wypleniona jest ciepłą wodą.
Blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 45 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie podawaj bonet w formie deseru.
Więcej informacji na temat bonet
Bonet to tradycyjny, włoski deser. Pyszny, domowy bonet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować jako słodki poczęstunek na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na bonet jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania deseru potrzebne będą następujące produkty: mleko, śmietanka 30%, ciasteczka Amaretti, cukier, jajka, żółtka jaj, kakao, kawa rozpuszczalna oraz rum.
A jak zrobić bonet? Ciasteczka pokrusz na drobne kawałki. Do garnka wlej mleko oraz śmietankę i podgrzej. Następnie dodaj pokruszone ciasteczka i dokładnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wsyp połowę cukru i smaż do momentu, aż powstanie karmel. Karmel przelej do foremki i rozprowadź go po dnie. Do miski wbij jajka, dodaj żółtka oraz pozostały cukier i składniki ucieraj przy pomocy miksera na jednolitą masę. Następnie dodaj kakao, kawę oraz rum i dokładnie wymieszaj. Składniki mieszaj przy pomocy trzepaczki i cienkim strumieniem wlewaj gorące mleko ze śmietaną. Masę przelej do formy z karmelem. Blaszkę wstaw do większej formy, która wypleniona jest ciepłą wodą. Blaszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 45 minut.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B, sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi włoskie ciasto z wykorzystaniem ciasteczek. Smaczny bonet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Wypiek warto przygotować na spotkania rodzinne lub że znajomymi. Najlepszy deser jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w bonet
Lista alergenów dla bonet przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na bonet nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ciasteczka amaretti
Wartości odżywcze bonet
Bonet to pyszne ciasto, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością - szczególnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(105g)
Węglowodany
(105g)
Tłuszcze
(105g)
Składniki mineralne
(105g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.