Black russian
- Likier kawowy (20 ml)
- Wódka (50 ml)
- Lód - 3 kostki (90 g)
Przepis na black russian krok po kroku
Do shakera wrzuć lód, wlej wódkę i likier kawowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Napój przelej do szklanki.
Więcej informacji na temat black russian
Black russian to niezwykle prosty drink, który choć składa się tylko z dwóch składników jest niezwykle efektowny. Dzięki swojej prostej formie prezentuje się niezwykle elegancko i dostojnie w szklance. Jest bardzo intensywny. To jeden z klasycznych drinków barowych, jednak jego przygotowanie jest tak proste, że spokojnie można przygotować go również w swoim domu. Całość nie zabierze zbyt dużo czasu, a składniki są łatwo dostępne. To drink alkoholowy o bardzo przyjemnym kawowym smaku. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego napoju. W połączeniu z wódką i lodem całość nie jest zbyt mdląca.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drinka black russian, który zachwyci wszystkich swoim wybornym smakiem, to ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu całość jest bardzo prosta, a przy tym niezwykle smaczna. Do jego przygotowania nie potrzebny jest specjalistyczny sprzęt, choć na pewno przyda się shaker barmański, dzięki któremu alkohole dokładnie się zmieszają i stworzą wspaniałą kompozycję smakową. Oczywiście i bez niego całość jest możliwa do zrealizowania. Alkohole można wymieszać już w szklance, przez co ich smak będzie bardziej wyczuwalny.
Przepis na black russian jest bardzo prosty, dlatego całość zajmuje niezwykle mało czasu i spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący. Wystarczy tylko przelać obydwa napoje do shakera i dodać lód. W tym wypadku świetnie sprawdzi się zarówno taki w kostkach, jak i wersja kruszona. Do przygotowania tego drinka używa się tylko dwóch składników, przez co całość choć prosta jest niezwykle aromatyczna. Likier kawowy idealnie komponuje się z wódką. Można go zakupić bez problemu w każdym większym supermarkecie, dlatego stworzenie tego napoju na pewno nie przysporzy żadnych kłopotów.
W tym drinku najważniejsze są proporcje. Dzięki odpowiednim napój nie jest ani zbyt mdły, ani zbyt mocny. Najlepiej dodać odrobinę więcej wódki niż likiery, gdyż ma on bardzo wyrazisty i słodko - gorzki smak, który w nadmiarze może zepsuć całą kompozycję smakową. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, dzięki czemu można odtworzyć drinka w domu bez przeszkód. Do przepisu przyda się profesjonalny shaker, jednak można użyć również po prostu szklanki i łyżeczki.
To idealny pomysł na pysznego drinka na imprezę. Jest łatwy, a przy tym pięknie się prezentuje. Drink czarny rosjanin na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają smak kawy.
Alergeny w black russian
Lista alergenów dla black russian przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na black russian
Wartości odżywcze black russian
Ten napój ze względu na udział alkoholu nie powinien gościć zbyt często w menu, gdyż może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.