Bita śmietana z mleczka kokosowego
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 2 łyżki (40 g)
Przepis na bitą śmietanę z mleczka kokosowego krok po kroku
Mleczko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
Otwórz puszkę z mleczkiem kokosowym i zbierz śmietankę oddzieloną od płynnego mleka kokosowego.
Śmietankę przełóż do czystego naczynia, dodaj ksylitol i całość ubijaj mikserem na sztywną, puszystą bitą śmietanę.
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Ciasto leśny mech
-
Tort pavlova
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Sernik ze śmietany
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Sernik snickers
-
Ciasto ze śmietaną
-
Ciasto z kajmakiem
-
Tort z bitej śmietany i mascarpone
-
Rolada z bitą śmietaną
-
Ciasto aniołek
-
Ciasto 3 bit na biszkopcie
-
Ciasto ptysiowe
-
Ciasto z malinami i mascarpone
-
Bananowiec ciasto z galaretką
-
Ciasta z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat bitej śmietany z mleczka kokosowego
Bita śmietana to jeden z najpopularniejszych, najbardziej uniwersalnych dodatków do ciasta, słodkich deserów, tortów okazjonalnych oraz owoców i lodów. Wegańska wersja bitej śmietany przygotowana z mleczka kokosowego jest równie pyszna, a jednocześnie szybka i łatwa w przygotowaniu. Ma delikatny, kokosowy smak, który świetnie komponuje się z wieloma słodkimi deserami oraz owocami. Jak zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego, aby była naprawdę smaczna i dobra na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis i praktyczne wskazówki, dzięki którym przygotujesz ją bez żadnego problemu. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie mleczka kokosowego oraz cukru. Polecamy jednak zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu będzie równie słodka, ale jednocześnie mniej kaloryczna, a co więcej będzie charakteryzowała się niższym indeksem glikemicznym. Przed przystąpieniem do ubijania śmietany bardzo ważne jest odpowiednie schłodzenie mleczka kokosowego. Najlepiej wstawić je do lodówki na minimum 24 godziny. Pozwoli to na oddzielenie gęstej, nieco twardej śmietanki od płynnego mleka. To właśnie śmietanka jest surowcem, z którego powstanie przepyszna bita śmietana z mleczka kokosowego. Pozostały płyn możesz wykorzystać na przykład jako dodatek do koktajlu. Sam przepis na bitą śmietanę z mleczka kokosowego jest banalnie prosty i z pewnością poradzisz sobie z nim bez żadnego problemu. Wystarczy, że ubijesz śmietankę z dodatkiem wybranego słodzidła na puszystą, sztywną masę. To wszystko! Bita śmietana z mleczka kokosowego świetnie sprawdzi się jako deser i dodatek do wielu ciast, tortów i słodkich przekąsek. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na bitą śmietanę z mleczka kokosowego i dowiedzieć się jak przygotować ją krok po kroku.
Alergeny w bitej śmietanie z mleczka kokosowego
Lista alergenów dla bitej śmietany z mleczka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitą śmietanę z mleczka kokosowego
Wartości odżywcze bitej śmietany z mleczka kokosowego
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru bita śmietana z mleczka kokosowego ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.