Bita śmietana z mleczka kokosowego

Opublikowano: 10.05.2023 r., 13:40 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gofr z bitą śmietaną i owocami
Bita śmietana z mleczka kokosowego
Poznaj przepis na pyszną bitą śmietaną z mleczka kokosowego, idealną do owoców i deserów.
Przygotowanie 10 min
387 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser

Przepis na bitą śmietanę z mleczka kokosowego krok po kroku

Mleczko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 24 godziny.

Otwórz puszkę z mleczkiem kokosowym i zbierz śmietankę oddzieloną od płynnego mleka kokosowego.

Śmietankę przełóż do czystego naczynia, dodaj ksylitol i całość ubijaj mikserem na sztywną, puszystą bitą śmietanę.

Jak oceniasz przepis na bitą śmietanę z mleczka kokosowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat bitej śmietany z mleczka kokosowego

Bita śmietana to jeden z najpopularniejszych, najbardziej uniwersalnych dodatków do ciasta, słodkich deserów, tortów okazjonalnych oraz owoców i lodów. Wegańska wersja bitej śmietany przygotowana z mleczka kokosowego jest równie pyszna, a jednocześnie szybka i łatwa w przygotowaniu. Ma delikatny, kokosowy smak, który świetnie komponuje się z wieloma słodkimi deserami oraz owocami. Jak zrobić bitą śmietanę z mleczka kokosowego, aby była naprawdę smaczna i dobra na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis i praktyczne wskazówki, dzięki którym przygotujesz ją bez żadnego problemu. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie mleczka kokosowego oraz cukru. Polecamy jednak zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem. Dzięki temu będzie równie słodka, ale jednocześnie mniej kaloryczna, a co więcej będzie charakteryzowała się niższym indeksem glikemicznym. Przed przystąpieniem do ubijania śmietany bardzo ważne jest odpowiednie schłodzenie mleczka kokosowego. Najlepiej wstawić je do lodówki na minimum 24 godziny. Pozwoli to na oddzielenie gęstej, nieco twardej śmietanki od płynnego mleka. To właśnie śmietanka jest surowcem, z którego powstanie przepyszna bita śmietana z mleczka kokosowego. Pozostały płyn możesz wykorzystać na przykład jako dodatek do koktajlu. Sam przepis na bitą śmietanę z mleczka kokosowego jest banalnie prosty i z pewnością poradzisz sobie z nim bez żadnego problemu. Wystarczy, że ubijesz śmietankę z dodatkiem wybranego słodzidła na puszystą, sztywną masę. To wszystko! Bita śmietana z mleczka kokosowego świetnie sprawdzi się jako deser i dodatek do wielu ciast, tortów i słodkich przekąsek. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na bitą śmietanę z mleczka kokosowego i dowiedzieć się jak przygotować ją krok po kroku.

Alergeny w bitej śmietanie z mleczka kokosowego

Lista alergenów dla bitej śmietany z mleczka kokosowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bitą śmietanę z mleczka kokosowego

Wartości odżywcze bitej śmietany z mleczka kokosowego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru bita śmietana z mleczka kokosowego ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
129.09
387.27
Białko (g)
2.64
7.91
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
26.45
79.36
Węglowodany przyswajalne (g)
26.36
79.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.09
0.27
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
3.18
9.55
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
6.27
Tłuszcze nienasycone (g)
1.09
3.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.87
2.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.65
Cholesterol (mg)
10.00
30.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
21.82
65.45
Witamina C (mg)
0.07
0.22
Retinol (µg (mcg))
20.91
62.73
Beta karoten (µg (mcg))
13.64
40.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
223.64
670.91
Wapń (mg)
90.91
272.73
Żelazo (mg)
0.14
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny bitej śmietany z mleczka kokosowego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bitej śmietany z mleczka kokosowego

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
27.00