Bacardi drink
- Lód (200 g)
- Rum biały - 2 kieliszki (100 ml)
- Mleczko kokosowe - niecała szklanka (200 ml)
- Syrop kokosowy (30 ml)
- Sok ananasowy (100 ml)
Przepis na bacardi drink krok po kroku
W szklance Poco Grande umieść kostki lodu.
Do shakera wlej rum, mleczko kokosowe, syrop kokosowy oraz sok ananasowy, wstrząśnij mocno i przelej do szklanek.
Całość udekoruj plastrem ananasa.
Więcej informacji na temat bacardi drink
Bacardi drink to Karaibskiego pochodzenia słodki kokosowy drink na bazie rumu. Słodki koktajl jest głównie ulubieńcem kobiet. Przepis na bacardi drink jest łatwy i szybki do przygotowania dlatego możesz od jego przygotowania zacząć swoją fascynującą przygodę z barmaństwem. Do zrobienia drinka na imprezę potrzebne będą następujące składniki: mleko kokosowe, sok ananasowy, syrop kokosowy, lód, biały rum i opcjonalnie plaster ananasa do dekoracji.
Jak zrobić drinka z bacardi? Potrzebne będą szklanki typu Poco Grande, czyli kieliszki na nóżce z dużą ozdobną czaszą. W kieliszkach umieść kostki lodu. Do shakera wlej biały rum, mleko kokosowe, sok ananasowy oraz syrop kokosowy, wstrząśnij mocno i przelej do kieliszków. Możesz udekorować rant kieliszka cukrem lub kawałkiem ananasa.
Rum jest alkoholem wysokoprocentowym. Dawniej pijany był przez piratów i rabusiów. Jego historia sięga czasów antycznych przywieziony do Europy przez ludność Arabską. Powstaje dzięki fermentacji trzciny cukrowej lub melasy. Wyróżnia się pięć rodzajów rumu, każdy z nich ma inne walory smakowe oraz różną zawartość procentową alkoholu. Produkcja rumu zależy od miejsca jego pochodzenia. Rum przeważnie dojrzewa powyżej roku najczęściej w drewnianych beczkach. Kolor rumu w dużej mierze zależy od materiału naczynia w którym dojrzewał, rum dojrzewający w beczkach ma kolor ciemno brązowy. Natomiast rum dojrzewających w stalowych kadziach jest przeźroczysty. Rum może być także dodatkiem do kawy lub przyrządzić na jego bazie można Rumtopf czyli tradycyjne bawarskie owoce w rumie. Sok z ananasa pobudza trawienia oraz ma właściwości przeciwzapalne. Ananasa zawiera enzym zwany bromeliną, ma ona właściwości anty koagulacyjne, rozkłada białka dlatego stosuje się go w peelingach enzymatycznych oraz jako składnik marynat do mięsa.
Podsumowując prosty drink z sokiem ananasowym jest dobry na domówkę. Słodkiego drinka zaserwuj osobom lubiącym kokos. Drink zwany inaczej pinacolada po hiszpańsku oznacza dosłownie przecedzony ananas.
Alergeny w bacardi drink
Lista alergenów dla bacardi drink przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bacardi drink
Wartości odżywcze bacardi drink
Koktajle alkoholowe zawierają dużo kalorii, zwanych pustymi ze względu na brak składników odżywczych. Drinki z alkoholem powinny występować stosunkowo rzadko w naszej diecie. Unikać ich szczególnie powinny osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.