Babka z ajerkoniakiem

Opublikowano: 01.04.2022 r., 14:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto ajerkoniakowe z lukrem
Babka z ajerkoniakiem
Babka z ajerkoniakiem to świetna alternatywa dla tradycyjnego i dobrze znanego ciasta. Ze względu na dodatek alkoholu ma pyszny smak i jest niezwykle puszysta.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
399 kcal
Kcal w porcji
94 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (225 g)
  • Masło (260 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ajerkoniak
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na babkę z ajerkoniakiem krok po kroku

Suche składniki przesiej do jednego naczynia.

Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Dodawaj kawałki masła, cały czas mieszając.

Do całości wlej odrobinę alkoholu.

Do jajek dodaj suche składniki, delikatnie mieszając.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Całość piecz 50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na babkę z ajerkoniakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat babki z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem to świetna alternatywa dla tradycyjnego i dobrze znanego ciasta. Ze względu na dodatek alkoholu ma pyszny smak i jest niezwykle puszysta. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają domowe wypieki, zwłaszcza te, w bardzo prostym wydaniu. Oczarowuje prostotą, która dla wielu jest wyznacznikiem idealnego domowego ciasta. Prosta babka z kakao będzie świetnym pomysłem na prosty deser do kawy, ale także na uroczyste przyjęcia. To ze względu na jej wspaniały kolor, a także przepyszny smak.

Przepis na babkę z ajerkoniakiem to dobra opcja dla każdego, kto szuka inspiracji na odświeżenie nieco klasycznej receptury. Przygotuje ją nawet początkujący kucharz. Do jej stworzenia przyda się podstawowy sprzęt kuchenny. Ciasto na babkę nie potrzebuje dodatkowego czasu na wyrastanie, czy nabieranie elastyczności, dlatego w jej przypadku wystarczy tylko połączyć ze sobą składniki i ją upiec. Czas pieczenia nie jest długi, jednak należy pamiętać, że trzeba dostosować go indywidualnie do posiadanego sprzętu.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec babkę z adwokatem na święta, tak by była, smaczna, ale również nieskomplikowana, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Choć ciasto robione jest z alkoholem, to jednak ze względu na długą obróbkę wyparowuje on z ciasta, pozostawiając jedynie słodkawy smak. Całość jest tak pyszna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To doskonały pomysł na domowy wypiek, który sprawdzi się nie tylko na święta. Babka wcale nie musi być wielkanocna. Używa się do niego tylko najprostszych składników, które można spotkać w każdym większym sklepie. Do stworzenia ciasta potrzebna jest mąka pszenna, najlepiej o jak najniższym typie. Idealnie sprawdzi się mąka pszenna 450 lub 500, gdyż sprawi, że ciasto będzie miękkie i delikatne. Ważny jest również dobór jajek, najlepiej sprawdzą się ekologiczne. Całość jest prosta i szybka. To coś specjalnie dla wielbicieli domowych wypieków. Do jej przygotowania przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Alergeny w babce z ajerkoniakiem

Lista alergenów dla babki z ajerkoniakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

W przepisie na babkę z ajerkoniakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ajerkoniak
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze babki z ajerkoniakiem

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(94g)
Energia (kcal)
425.50
399.97
Białko (g)
6.90
6.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(94g)
Węglowodany (g)
46.72
43.92
Węglowodany przyswajalne (g)
46.71
43.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(94g)
Tłuszcz (g)
24.34
22.88
Tłuszcze nasycone (g)
16.18
15.21
Tłuszcze nienasycone (g)
8.16
7.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(94g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Tiamina (mg)
0.31
0.29
Ryboflawina (mg)
0.23
0.22
Niacyna (mg)
2.09
1.96
Foliany (µg (mcg))
55.02
51.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(94g)
Sód (mg)
29.11
27.37
Potas (mg)
113.17
106.38
Wapń (mg)
40.60
38.16
Fosfor (mg)
108.58
102.07
Magnez (mg)
14.03
13.19
Żelazo (mg)
2.10
1.97
Cynk (mg)
0.59
0.55
Miedź (mg)
0.08
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny babki z ajerkoniakiem 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babki z ajerkoniakiem

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
225 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 225 g
Masło
260 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.50
Za 260 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
22.10