Przepis na antygrypinę krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma
To będzie niezbędne
mikser, słoik

Owoce obierz ze skóry i pozbądź się białej powłoki, która nadaje gorzki smak.

Podziel owoce na mniejsze części i zmiksuj.

Dodaj obrany imbir, ząbki czosnku i miód.

Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Syrop przechowuj w lodówce.

antygrypina
Antygrypina
Koszt przygotowania dania
12.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
29 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
90

Antygrypina - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o antygrypinie

Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Dzisiaj przedstawię Ci jego modyfikację.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na antygrypinę. Potrzebujesz takie składniki jak: pomarańcze, grejpfruty, miód, imbir i kurkuma.

Wystarczy, że kilka grejpfrutów i pomarańczy obierzesz, a następnie pokroisz w kostkę. Przełóż je najlepiej do miksera i zalej miodem. Dokładnie zmiksuj, a w międzyczasie dodaj kawałki imbiru i obrane ząbki czosnku. Syrop powinien mieć jednolitą konsystencję.

W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy antygrypina ma jakieś wady?

Głównym składnikiem są owoce, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest miód. Dzięki niemu owoce wypuszczą sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dla dzieci tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Skoro już znasz proporcje i wiesz, jak zrobić antygrypinę, koniecznie przygotuj ją w domu lub zapamiętaj ten sprawdzony przepis. Zimowe temperatury zbliżają się wielkimi krokami.

Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Wartości odżywcze antygrypiny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
58.96 kcal
29.48 kcal
Białko
0.74 g
0.37 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany w antygrypinie

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
14.96 g
7.48 g
Węglowodany przyswajalne
13.53 g
6.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
0.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
1.02 g
0.51 g
Tłuszcze nasycone
0.36 g
0.18 g
Tłuszcze nienasycone
0.66 g
0.33 g
Tłuszcze jednonasycone
0.62 g
0.31 g
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.02 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na antygrypinę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
10.36 µg (mcg)
5.18 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.03 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
33.56 mg
16.78 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.01 mg
Niacyna
0.29 mg
0.15 mg
Foliany
10.50 µg (mcg)
5.25 µg (mcg)
Beta karoten
16.96 µg (mcg)
8.48 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na antygrypinę

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
1.57 mg
0.79 mg
Potas
158.90 mg
79.45 mg
Wapń
23.08 mg
11.54 mg
Fosfor
13.15 mg
6.58 mg
Magnez
11.17 mg
5.58 mg
Żelazo
7.26 mg
3.63 mg
Cynk
0.12 mg
0.06 mg
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Mangan
0.10 mg
0.05 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny antygrypiny 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w antygrypinie

Lista alergenów dla antygrypiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na antygrypinę

Cena przygotowania antygrypiny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Grejpfrut
500 g
2 sztuki
4.50
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 500 g
Imbir korzeń
70 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomarańcza
200 g
1 sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Miód
60 g
6 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 60 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na antygrypinę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób