Antygrypina
- Grejpfrut - 2 sztuki (500 g)
- Imbir korzeń - 1 kawałek (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pomarańcza - 1 sztuka (200 g)
- Miód - 6 łyżek (60 g)
Przepis na antygrypinę krok po kroku
Owoce obierz ze skóry i pozbądź się białej powłoki, która nadaje gorzki smak.
Podziel owoce na mniejsze części i zmiksuj.
Dodaj obrany imbir, ząbki czosnku i miód.
Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
Syrop przechowuj w lodówce.
Więcej informacji na temat antygrypiny
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.
Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.
To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Dzisiaj przedstawię Ci jego modyfikację.
Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na antygrypinę. Potrzebujesz takie składniki jak: pomarańcze, grejpfruty, miód, imbir i kurkuma.
Wystarczy, że kilka grejpfrutów i pomarańczy obierzesz, a następnie pokroisz w kostkę. Przełóż je najlepiej do miksera i zalej miodem. Dokładnie zmiksuj, a w międzyczasie dodaj kawałki imbiru i obrane ząbki czosnku. Syrop powinien mieć jednolitą konsystencję.
W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Zatem czy antygrypina ma jakieś wady?
Głównym składnikiem są owoce, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest miód. Dzięki niemu owoce wypuszczą sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dla dzieci tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Skoro już znasz proporcje i wiesz, jak zrobić antygrypinę, koniecznie przygotuj ją w domu lub zapamiętaj ten sprawdzony przepis. Zimowe temperatury zbliżają się wielkimi krokami.
Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Alergeny w antygrypinie
Lista alergenów dla antygrypiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na antygrypinę
Wartości odżywcze antygrypiny
Podobne domowe syropy przygotujesz też z cebuli czy czosnku.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
grejpfrut,
imbir,
czosnek,
pomarańcze,
miód,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.