Przepis na zupę ze świeżych pomidorów krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Do całości wrzuć pomidory i zalej bulionem. Gotuj 20 minut.

Zupę odstaw do schłodzenia i zblenduj.

Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Zupa ze świeżych pomidorów podana ze śmietaną.
zupa ze świeżych pomidorów
Koszt przygotowania dania
33.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
103 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Zupa ze świeżych pomidorów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie ze świeżych pomidorów

Zupa ze świeżych pomidorów to wspaniała opcja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Jest smaczna, a także niezwykle aromatyczna. Na pewno zasmakuje każdemu.

Przepis na zupę ze świeżych pomidorów stanowi doskonały pomysł na wspaniały posiłek, jest nie tylko pyszna, ale też bardzo wartościowa. Choć jest bez mięsa, jest niezwykle sycąca i po prostu pyszna. Sprawdzi się idealnie z makaronem, ale również ryżem. Nie trzeba też gotować osobno bulionu, wystarczy tylko kostka rosołowa. Dzięki temu całość powstanie w kilka chwil. Najlepiej smakuje ze świeżymi, sezonowymi pomidorami, które nadają tej zupie wspaniałego aromatu. To danie przywodzi na myśl słoneczne Włochy już od pierwszej łyżki. Całość robi się bez dodatku jogurtu czy śmietany, dlatego jest wersją zdrowszą, a przy tym mniej kaloryczną. Ta zupa to świetne źródło antyoksydantów ze względu na dużą zawartość warzyw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę ze świeżych pomidorów, która będzie smaczna, a przy okazji dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Smakuje wszystkim bez względu na wiek. Jest przepysznie słodka i lekko kwaśna, ze względu na pomidory. Pięknie się prezentuje, zwłaszcza posypana zieloną natką pietruszki, które smak dopełnia kompozycję zupy, a kolor pięknie kontrastuje z czerwienią pomidorów. Jest odpowiednio kremowa i gęsta, po prostu idealna. Duża ilość ziół sprawia, że ma pyszny smak. Na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Ten prosty przepis sprawdzi się dla wszystkich osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Pomidory to warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Zawierają sporo potasu, który pozytywnie wpływa na układ krwionośny, ale także mięśniowy. Jednak najcenniejszy jest znajdujący się w nich likopen, czyli bardzo silny antyoksydant. Choć może się wydawać, że w zupie, w które pomidory poddane są dość długiej obróbce termicznej, nie ma go zbyt wiele, to jednak właśnie gotowanie sprawia, że likopenu jest więcej. Dlatego ta zupa jest jego doskonałym źródłem.

Wartości odżywcze zupy ze świeżych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kalorie)
29.02 kcal
103.90 kcal
Białko
0.77 g
2.75 g

Węglowodany w zupie ze świeżych pomidorów

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany
3.60 g
12.90 g
Węglowodany przyswajalne
2.67 g
9.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
3.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz
1.56 g
5.60 g
Tłuszcze nasycone
0.31 g
1.12 g
Tłuszcze nienasycone
1.25 g
4.48 g
Tłuszcze jednonasycone
1.04 g
3.74 g
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
0.74 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę ze świeżych pomidorów

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina A
32.17 µg (mcg)
115.16 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
10.24 mg
36.65 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
2.08 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.07 mg
Niacyna
0.46 mg
1.63 mg
Foliany
11.40 µg (mcg)
40.80 µg (mcg)
Beta karoten
339.94 µg (mcg)
1216.99 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę ze świeżych pomidorów

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód
72.83 mg
260.72 mg
Potas
179.79 mg
643.64 mg
Wapń
10.04 mg
35.96 mg
Fosfor
19.90 mg
71.26 mg
Magnez
8.57 mg
30.67 mg
Żelazo
0.23 mg
0.83 mg
Cynk
0.14 mg
0.51 mg
Miedź
0.05 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy ze świeżych pomidorów 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie ze świeżych pomidorów

Lista alergenów dla zupy ze świeżych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy ze świeżych pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
1500 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 10
20.00
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
61.00
Jak oceniasz przepis na zupę ze świeżych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób