Zupa mleczna

Opublikowano: 28.04.2022 r., 15:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biała zupa w brązowej misce
Zupa mleczna
Zupa mleczna z dodatkiem jabłek to doskonała propozycja na słodkie śniadanie dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na to smaczne danie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
331 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Ryż biały (80 g)
  • Jabłko - 1 duża sztuka (220 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupę mleczną krok po kroku

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Mleko zagotuj w garnku.

Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ugotowany ryż odcedź z wody.

Do gotującego się mleka wsyp ugotowany ryż i gotuj przez około 2 minuty.

Do ugotowanego ryżu na mleku dodaj jabłka.

Jak oceniasz przepis na zupę mleczną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy mlecznej

Zupa mleczna to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Pyszna zupa doskonale sprawdzi się również jako deser serwowane dla najmłodszych. Danie to najlepiej smakuje na ciepło. Przepis na zupę mleczną jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy na mleku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, ryż biały oraz jabłka. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak ugotować zupę mleczną? Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Mleko zagotuj w garnku. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ugotowany ryż odcedź z wody. Do gotującego się mleka wsyp ugotowany ryż i gotuj przez około 2 minuty. Do ugotowanego ryżu na mleku dodaj jabłka.

Jabłka użyte do przygotowania zupy mlecznej to dobre źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości błonnika, który korzystnie wpływa na pasaż jelit oraz przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych jelita grubego. W jabłkach znajdziemy również duże ilości witaminy C, która wspomaga pracę układu odpornościowego naszego organizmu. Podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Ugotowany ryż biały stanowi dobre źródło węglowodanów łatwoprzyswajalnych. Z tego powodu zupę mleczną możemy zaliczyć do dań lekkostrawnych, które bez obawy mogą spożywać osoby zmagające się z chorobami ze strony układu pokarmowego.

Podsumowując tradycyjna, dobra zupa mleczna z jabłkami to doskonała propozycja na słodkie śniadanie serwowane dla dzieci i dorosłych. Doskonale sprawdzi się również podana jako podwieczorek. Zupa mleczna to najlepsza propozycja dla osób zabieganych, ponieważ przygotowanie nie wymaga zbyt dużo czasu. Dodatkowo przepis jest bardzo prosty, dlatego powinien poradzić sobie z nim każdy. Aby przygotować wegańską wersję zupy mlecznej wystarczy zastąpić mleko napojem kokosowym lub owsianym. Zupa mleczna jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i nie należy przechowywać jej w lodówce.

Alergeny w zupie mlecznej

Lista alergenów dla zupy mlecznej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze zupy mlecznej

na 100g gotowej potrawy

Zupa mleczna to doskonały pomysł na smaczne śniadanie na słodko. Danie jest doskonałym źródłem białka oraz węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
82.83
331.30
Białko (g)
2.86
11.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
14.79
59.16
Węglowodany przyswajalne (g)
14.08
56.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
2.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.36
5.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.07
4.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.29
1.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.22
Tiamina (mg)
0.05
0.21
Ryboflawina (mg)
0.10
0.38
Niacyna (mg)
0.22
0.87
Foliany (µg (mcg))
3.68
14.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
25.43
101.70
Potas (mg)
134.38
537.50
Wapń (mg)
81.00
324.00
Fosfor (mg)
76.53
306.10
Magnez (mg)
11.16
44.66
Żelazo (mg)
0.06
0.23
Cynk (mg)
0.40
1.59
Miedź (mg)
0.03
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy mlecznej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy mlecznej

Koszt składników
6.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Ryż biały
80 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Jabłko
220 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.61
Za 220 g
Koszt składników
6.50