Zupa fasolkowa

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa fasolkowa z cukinią
Zupa fasolkowa
Zupa fasolkowa to coś dla wszystkich miłośników lekkich dań z dużą ilością warzyw. Całość jest naprawdę bardzo smaczna, a przy okazji zawiera niewiele kalorii.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
282 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Fasolka szparagowa (300 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (200 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, tymianek, mielony czosnek, koper
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę fasolkową krok po kroku

Mięso włóż do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Gotuj przez 15 minut.

Marchew i seler obierz i włóż do garnka, gotuj kolejne 15 minut.

Fasolkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż razem z fasolką do garnka z zupą.

Całość gotuj około 20 minut, do miękkości, mięsa i warzyw.

Do zupy wlej śmietankę, dodaj szczyptę soli, pieprzu, posiekaną natkę i koper.

Dopraw do smaku szczyptą mielonego czosnku i tymiankiem. Zagotuj.

Jak oceniasz przepis na zupę fasolkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat zupy fasolkowej

Zupa fasolkowa to coś dla wszystkich miłośników lekkich dań z dużą ilością warzyw. Całość jest naprawdę bardzo smaczna, a przy okazji zawiera niewiele kalorii.

Przepis na zupę fasolkową to smaczna propozycja dla miłośników prostej wegetariańskiej kuchni. Zupę robi się z fasolką szparagową. Fasolka jest warzywem bardzo zdrowym, dlatego dobrze jest korzystać z jej właściwości możliwie jak najczęściej i jak najdłużej. Fasola szparagowa to warzywo, które bardzo dobrze rośnie w Polsce, wiele osób posiada choć jedną jej odmianę w swoim własnym przydomowym ogródku. Fasolka zawiera dość sporo błonnika, który bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia trawienie. Zmniejsza również stężenie cukru i złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B, ale także witaminy A, E i K. Fasolka szparagowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu pobudza perystaltykę jelit, czym pomaga w walce z zaparciami, a także pomaga obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Dzięki zawartości manganu fasolka wpływa na lepsze wchłanianie witaminy E, witamin z grupy B i magnezu. Fasolka jest więc niezwykle wartościową częścią codziennego menu i powinna gościć na talerzach jak najczęściej. Fasolka wpływa na leczenie artretyzmu, poprzez działanie moczopędne, pomaga złagodzić objawy PMS oraz menopauzy, sprzyja lepszemu przyswajaniu wapnia oraz wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych. Fasolka jest niskokaloryczna, dlatego polecana jest w dietach redukcyjnych. Ma ona także niski indeks glikemiczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę fasolkową, by była pyszna i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To zupa dobra nawet dla początkujących kucharzy. To najlepsza propozycja na letnie dni. Całość zajmuje naprawdę mało czasu, wiec będzie idealnym wyborem zwłaszcza dla zapracowanych osób. Do obróbki świetnie nada się zarówno żółta, jak I zielona fasolka. Do jego wykonania możesz wykorzystać świeżą fasolkę lub mrożoną, możesz użyć żółtej lub zielonej, nie ma to znaczenia. Obojętnie, której użyjesz, zupa będzie bardzo dobra.

Alergeny w zupie fasolkowej

Lista alergenów dla zupy fasolkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze zupy fasolkowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa dieta, która dostarcza sporo błonnika i kwasu foliowego, dlatego może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
102.87
282.90
Białko (g)
4.97
13.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
8.52
23.44
Węglowodany przyswajalne (g)
6.91
19.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
4.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
5.79
15.93
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
14.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
1.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.27
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.55
45.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
77.50
213.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.81
26.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.82
5.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.56
4.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.90
29.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
757.77
2083.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
31.01
85.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
252.45
694.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.59
59.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
66.14
181.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.53
50.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
1.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
1.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy fasolkowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy fasolkowej

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Udko kurczaka bez skóry
200 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
Koszt składników
35.50