Zupa fasolkowa
- Fasolka szparagowa (300 g)
- Udko kurczaka bez skóry (200 g)
- Marchewka (90 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
Przepis na zupę fasolkową krok po kroku
Mięso włóż do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Gotuj przez 15 minut.
Marchew i seler obierz i włóż do garnka, gotuj kolejne 15 minut.
Fasolkę oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Włóż razem z fasolką do garnka z zupą.
Całość gotuj około 20 minut, do miękkości, mięsa i warzyw.
Do zupy wlej śmietankę, dodaj szczyptę soli, pieprzu, posiekaną natkę i koper.
Dopraw do smaku szczyptą mielonego czosnku i tymiankiem. Zagotuj.
-
Fabada
-
Ribollita
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolowa na żeberkach
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
-
Zupa fasolowa ze śmietaną
-
Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat zupy fasolkowej
Zupa fasolkowa to coś dla wszystkich miłośników lekkich dań z dużą ilością warzyw. Całość jest naprawdę bardzo smaczna, a przy okazji zawiera niewiele kalorii.
Przepis na zupę fasolkową to smaczna propozycja dla miłośników prostej wegetariańskiej kuchni. Zupę robi się z fasolką szparagową. Fasolka jest warzywem bardzo zdrowym, dlatego dobrze jest korzystać z jej właściwości możliwie jak najczęściej i jak najdłużej. Fasola szparagowa to warzywo, które bardzo dobrze rośnie w Polsce, wiele osób posiada choć jedną jej odmianę w swoim własnym przydomowym ogródku. Fasolka zawiera dość sporo błonnika, który bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy i poprawia trawienie. Zmniejsza również stężenie cukru i złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Można w niej znaleźć witaminy z grupy B, ale także witaminy A, E i K. Fasolka szparagowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu pobudza perystaltykę jelit, czym pomaga w walce z zaparciami, a także pomaga obniżać poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Dzięki zawartości manganu fasolka wpływa na lepsze wchłanianie witaminy E, witamin z grupy B i magnezu. Fasolka jest więc niezwykle wartościową częścią codziennego menu i powinna gościć na talerzach jak najczęściej. Fasolka wpływa na leczenie artretyzmu, poprzez działanie moczopędne, pomaga złagodzić objawy PMS oraz menopauzy, sprzyja lepszemu przyswajaniu wapnia oraz wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych. Fasolka jest niskokaloryczna, dlatego polecana jest w dietach redukcyjnych. Ma ona także niski indeks glikemiczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę fasolkową, by była pyszna i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. To zupa dobra nawet dla początkujących kucharzy. To najlepsza propozycja na letnie dni. Całość zajmuje naprawdę mało czasu, wiec będzie idealnym wyborem zwłaszcza dla zapracowanych osób. Do obróbki świetnie nada się zarówno żółta, jak I zielona fasolka. Do jego wykonania możesz wykorzystać świeżą fasolkę lub mrożoną, możesz użyć żółtej lub zielonej, nie ma to znaczenia. Obojętnie, której użyjesz, zupa będzie bardzo dobra.
Alergeny w zupie fasolkowej
Lista alergenów dla zupy fasolkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze zupy fasolkowej
To zdrowa dieta, która dostarcza sporo błonnika i kwasu foliowego, dlatego może gościć w menu często.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.