Zapiekany kalafior

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekany kalafior podany w żaroodpornym naczyniu.
Zapiekany kalafior
Zapiekany kalafior jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych smaków. Dzięki ciekawym przyprawom zyskuje głębie smaku i idealną chrupkość.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
156 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (800 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Ser żółty (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, czarnuszka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekany kalafior krok po kroku

Odetnij liście z kalafiora, przekrój na pół i wytnij nadmiar głąba. Główkę kalafiora rozdziel na różyczki lub pokrój na cząstki.

Przygotuj naczynie żaroodporne, polej dno oliwą, wyłóż różyczki kalafiora. Polej je z wierzchu oliwą, posyp łyżeczką czarnuszki, kurkumą, oraz dopraw solą i pieprzem. Na końcu posyp tartym serem.

Piecz 30 min w 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekany kalafior
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,6% osób

Więcej informacji na temat zapiekanego kalafiora

Zapiekany kalafior jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych smaków. Dzięki ciekawym przyprawom zyskuje głębie smaku i idealną chrupkość.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekanego kalafiora, by był smaczny, a przy okazji dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepszy wybór, jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, a przy okazji wciąż jeść naprawdę smacznie. . Im więcej warzyw w diecie tym jest ona zdrowsza i neutralna dla klimatu. Należy pamiętać, by zjadać ich co najmniej 500 g, dla które osób stroniły od tej grupy produktów, może to nie być tak łatwe. Warto się więc wspomóc ciekawym przepisem, który odczarowuje warzywa i zamienia je w naprawdę pyszne, a także sycące. Taka właśnie jest ta receptura na pieczony kalafior. Bazuje ona wartościowym i pełnym cennych właściwości warzywie, które z pomocą kilku przypraw staje się kuszące i apetyczne. To dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za nudnymi przepisami. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.

Przepis na zapiekanego kalafiora jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy nie wiedzą, co zrobić z tym warzywem. Kalafior pieczony w piekarniku nadaje się idealnie jako dodatek do dań lub szybka przekąska. To najlepszy sposób na przekonanie się do tego warzywa, jeśli nie jesteśmy jego wielkimi fanami. Wielu osobom przeszkadza "kapuściany" posmak kalafiora. W tym przepisie zostaje on przykryty dzięki wspaniałej marynacie. Ten pyszny kalafior możesz wykorzystać jako dodatek do sałatek, wrapów, czy przekąska połączona ze smacznym dipem. Może też stanowić bazę do obiadu. To pomysł na kreatywne wykorzystanie tego smacznego warzywa. To niezwykle aromatyczne danie. Będzie idealne zwłaszcza dla wegan, jednak na pewno przypadnie do gustu również miłośnikom mięsnych dań.

Alergeny w zapiekanym kalafiorze

Lista alergenów dla zapiekanego kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze zapiekanego kalafiora

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
72.65
156.20
Białko (g)
2.37
5.08
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
4.67
10.05
Węglowodany przyswajalne (g)
2.81
6.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
5.55
11.93
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
3.04
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
8.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.60
7.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.14
Cholesterol (mg)
2.65
5.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
3.84
8.25
Witamina B6 (mg)
0.17
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.08
Witamina C (mg)
44.84
96.40
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina E (mg)
0.75
1.61
Retinol (µg (mcg))
3.81
8.20
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.06
0.14
Niacyna (mg)
0.48
1.02
Foliany (µg (mcg))
53.51
115.05
Beta karoten (µg (mcg))
0.23
0.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
47.05
101.15
Potas (mg)
281.00
604.15
Wapń (mg)
36.79
79.10
Fosfor (mg)
53.63
115.30
Magnez (mg)
14.63
31.45
Żelazo (mg)
0.42
0.91
Cynk (mg)
0.34
0.73
Miedź (mg)
0.04
0.08
Mangan (mg)
0.15
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanego kalafiora 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanego kalafiora

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
800 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 800 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Ser żółty
20 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 g
Koszt składników
30.20