Zapiekany kalafior
- Kalafior (800 g)
- Oliwa z oliwek (40 ml)
- Ser żółty (20 g)
Przepis na zapiekany kalafior krok po kroku
Odetnij liście z kalafiora, przekrój na pół i wytnij nadmiar głąba. Główkę kalafiora rozdziel na różyczki lub pokrój na cząstki.
Przygotuj naczynie żaroodporne, polej dno oliwą, wyłóż różyczki kalafiora. Polej je z wierzchu oliwą, posyp łyżeczką czarnuszki, kurkumą, oraz dopraw solą i pieprzem. Na końcu posyp tartym serem.
Piecz 30 min w 200 st. C.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanego kalafiora
Zapiekany kalafior jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych smaków. Dzięki ciekawym przyprawom zyskuje głębie smaku i idealną chrupkość.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekanego kalafiora, by był smaczny, a przy okazji dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To najlepszy wybór, jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, a przy okazji wciąż jeść naprawdę smacznie. . Im więcej warzyw w diecie tym jest ona zdrowsza i neutralna dla klimatu. Należy pamiętać, by zjadać ich co najmniej 500 g, dla które osób stroniły od tej grupy produktów, może to nie być tak łatwe. Warto się więc wspomóc ciekawym przepisem, który odczarowuje warzywa i zamienia je w naprawdę pyszne, a także sycące. Taka właśnie jest ta receptura na pieczony kalafior. Bazuje ona wartościowym i pełnym cennych właściwości warzywie, które z pomocą kilku przypraw staje się kuszące i apetyczne. To dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za nudnymi przepisami. Choć kalafior nie pojawia się w diecie zbyt często, warto to zmienić, gdyż to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych związków. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego.
Przepis na zapiekanego kalafiora jest doskonałą opcją dla wszystkich, którzy nie wiedzą, co zrobić z tym warzywem. Kalafior pieczony w piekarniku nadaje się idealnie jako dodatek do dań lub szybka przekąska. To najlepszy sposób na przekonanie się do tego warzywa, jeśli nie jesteśmy jego wielkimi fanami. Wielu osobom przeszkadza "kapuściany" posmak kalafiora. W tym przepisie zostaje on przykryty dzięki wspaniałej marynacie. Ten pyszny kalafior możesz wykorzystać jako dodatek do sałatek, wrapów, czy przekąska połączona ze smacznym dipem. Może też stanowić bazę do obiadu. To pomysł na kreatywne wykorzystanie tego smacznego warzywa. To niezwykle aromatyczne danie. Będzie idealne zwłaszcza dla wegan, jednak na pewno przypadnie do gustu również miłośnikom mięsnych dań.
Alergeny w zapiekanym kalafiorze
Lista alergenów dla zapiekanego kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanego kalafiora
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i minerałów.
Energia i białka
(215g)
Węglowodany
(215g)
Tłuszcze
(215g)
Witaminy
(215g)
Składniki mineralne
(215g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.