Zalewa do ogórków kiszonych

Opublikowano: 16.05.2023 r., 7:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik z zalewą do kiszenia.
Zalewa do ogórków kiszonych
Zalewa do ogórków kiszonych jest doskonałym dodatkiem, dzięki któremu można stworzyć domowe przetwory. Zalewa jest niezwykle prosta, tania i odpowiednio słona.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
brak danych
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Sól (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zalewę do ogórków kiszonych krok po kroku

W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól, wymiesza,j by dobrze się rozpuściła.

Zalewę ostudź i zalej ogórki.

Jak oceniasz przepis na zalewę do ogórków kiszonych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat zalewy do ogórków kiszonych

Zalewa do ogórków kiszonych jest doskonałym dodatkiem, dzięki któremu można stworzyć domowe przetwory. Zalewa jest niezwykle prosta, tania i odpowiednio słona.

Przepis na zalewę do ogórków kiszonych to doskonały pomysł na smaczny dodatek do warzyw. Pozwala ona na stworzenie pysznych domowych kiszonek. Dowiesz się z niej, ile soli należy dodać oraz jakie proporcje zachować. To dobra opcja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z domowymi przetworami. Ze względu na małe skomplikowanie całego procesu ten przepis zawsze się udaje, a ogórki, które z niego wychodzą, są po prostu przepyszne. Smakują dużo lepiej niż sklepowe odpowiedniki, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by przygotować je samemu w domu. Sprawdzą się również dla miłośników gotowania, którzy kochają przetwory, zwłaszcza te w wersji wytrawnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych, by była najlepsza, to ten prosty przepis stanowi idealne rozwiązanie. Dzięki niemu stworzysz dodatek, który odmieni nawet najnudniejsze danie. Ogórki smakują wybornie, a przy tym wspierają zdrowie i odporność organizmu, dlatego powinny gościć w diecie jak najczęściej. Na szczęście ich smak jest bardzo uniwersalny, dlatego można je dodawać do praktycznie każdej wytrawnej potrawy. Te domowe przetwory na pewno przypadną do gustu całej rodzinie. Z tego przepisu można również zrobić ogórki kiszone na zimę, wystarczy tylko popakować je w mniejsze słoiki i poddać domowej pasteryzacji, by się nie zepsuły. Ta receptura pokaże ci, jak się robi najlepsze ogórki kiszone. To dobry przepis nawet dla początkujących.

Ta zalewa składa się z zaledwie dwóch składników. Warto więc wykorzystać ją do stworzenia kiszonek. Wystarczy kilka chwil, by stworzyć naprawdę ciekawy dodatek. Z dodatkiem tej zalewy możesz przygotować nie tylko ogórki, ale również inne warzywa. Doskonale smakuje na przykład kiszona rzodkiewka. Jeśli kochasz eksperymentować w kuchni, to ten przepis będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Ogórki z tą zalewą są tak dobre, że znikają ze słoików w szybkim tempie.

Alergeny w zalewie do ogórków kiszonych

Lista alergenów dla zalewy do ogórków kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zalewę do ogórków kiszonych

Wartości odżywcze zalewy do ogórków kiszonych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc powinny na nią uważać osoby, które mają problemy z układem krwionośnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
0.00
0.00
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
38800.00
15520.00
Potas (mg)
8.00
3.20
Wapń (mg)
24.00
9.60
Fosfor (mg)
0.00
0.00
Magnez (mg)
1.00
0.40
Żelazo (mg)
0.33
0.13
Cynk (mg)
0.10
0.04
Miedź (mg)
0.03
0.01
Mangan (mg)
0.10
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy do ogórków kiszonych 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy do ogórków kiszonych

Koszt składników
1.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
40 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 40 g
Koszt składników
1.00