Zakwas na żur
- Mąka żytnia typ 2000 - pół szklanki (100 g)
- Czosnek (40 g)
Przepis na zakwas na żur krok po kroku
Do słoika wlej 600 ml przegotowanej wody. Wsyp mąkę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i czosnek.
Słoik zakryj gazą i dostaw w ciemne miejsce na 5-6 dni.
Po tym czasie przechowuj zakwas na żur w lodówce.
Więcej informacji na temat zakwasu na żur
Zakwas na żur jest podstawą popularnego żuru, czyli zupy najczęściej podawanej na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój tradycyjny żurek będzie najlepszej jakości wykonaj zakwas własnoręcznie w domu z dobrej jakości mąki żytniej pełnoziarnistej. Sprawdzony przepis na zakwas do żuru jest bardzo łatwy do przygotowania, nie musisz mieć praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego aby go wstawić.
Jak zrobić zakwas na żur? Do słoika wlej wodę przegotowaną, umieść w niej liść laurowy, ziele angielskie i ząbki czosnku, majeranek oraz mąkę żytnią razową. Wymieszaj dokładnie i wierzch zabezpiecz gazą, odstaw na 6-7 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie zakwas możesz przechowywać w lodówce lekko zakręcony pokrywką. Czas jego przechowywania to do 2 tygodni.
Najlepszy zakwas przygotujesz z mąki razowej, pełnoziarnista mąka żytnia to raz zmielone ziarno nie oczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.
Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Majeranek użyty do przygotowania zakwasu ma wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi wspomaga trawienie, maść majerankową stosuje się z leczeniu kataru. Oleje eteryczne zawarte w majeranku mają też działanie uspokajające.
Podsumowując zakwas na żur jest łatwy i szybki do przygotowania. Domowy zaczyn możesz przechowywać w lodówce. Już wiesz jak się robi zakwas na żur, więc śmiało możesz ugotować tradycyjny żurek w domu.
Alergeny w zakwasie na żur
Lista alergenów dla zakwasu na żur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze zakwasu na żur
Zakwas na żur z mąki razowej jest cennym źródłem błonnika. Zakwas pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową. Mąka razowa jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.