Woda z cytryną i miętą
- Cytryna - 1 sztuka (120 g)
- Mięta - kilka listków (30 g)
Przepis na wodę z cytryną i miętą krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 litr wody i lód.
Cytrynę wyparz pod gorącą wodą, a następnie pokrój w plastry.
Miętę umyj i rozgnieć mocno.
Przełóż całość do dzbanka.
Dodaj lód i wlej wodę.
Więcej informacji na temat wody z cytryną i miętą
Orzeźwiająca woda z cytryną i miętą to idealny pomysł na nawodnienie w ciągu ciepłych i upalnych dni. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na wodę z cytryną i miętą i z lodem. Cytrynę wyparz pod gorącą wodą, a następnie pokrój w plastry. Miętę umyj i rozgnieć mocno. Przełóż całość do dzbanka. Dodaj lód i wlej wodę.
Nasz szybki przepis jak zrobić wodę z cytryną i miętą jest gotowy. Wypróbuj go i przekonaj się, jak pyszna jest w smaku.
Prawidłowe nawodnienie jest kluczowe dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. Oto ogólne zalecenia dotyczące nawodnienia w ciągu dnia. Każdy z nas zaraz po przebudzeniu powinien wypić szklankę wody, ponieważ podczas snu tracimy wodę. Warto wypijać
szklankę wody przed każdym posiłkiem i pomiędzy nimi. To pomoże nie tylko w nawodnieniu, ale także może pomóc w kontrolowaniu apetytu.
Warto starać się pić co około 2-3 godziny. Pamiętaj, aby pić niewielkie ilości wody, unikając natomiast nadmiernego nawadniania w krótkim czasie.
Oczywiście, bardzo zachęcam do picia zwykłej wody mineralnej, to powinna być podstawa każdego człowieka w kwestii prawidłowego nawodnienia organizmu. Każdy dorosły człowiek w ciągu dnia powinien spożywać minimum 1,5 litra płynów dziennie, gdzie podstawą powinna być woda. Nasze zapotrzebowanie na ilość przyjmowanych płynów rośnie wtedy, gdy temperatura otoczenia jest wysoka, przez co się pocimy oraz wtedy, gdy uprawiamy aktywność fizyczną.
Są to stany, w których nasze zapotrzebowanie na płyny zwiększa się.
Gdy temperatura na dworze jest wysoka, każdy z nas powinien mieć przy sobie butelkę z wodą. W takich momentach bardzo szybko dochodzi do odwodnienia.
Płyny powinny być uzupełniane przez nas przez cały dzień na bieżąco. Za pierwszy stan odwodnienia uważa się uczucie pragnienia. Jeśli w tym momencie nie uzupełnimy ilości płynów, dojdzie do braku apetytu, osłabienia, zawrotów i bóli głowy, gorączki, a nawet zaburzeń rytmu serca i skurczy mięśni.
To objawy pierwszego etapu odwodnienia, każdy z nas zapewne wie, że ubytek wody powyżej 15% masy ciała prowadzi do śmierci. Organizm ludzki jest w stanie wytrzymać 6-7 dni bez dostarczania płynów, w zależności od warunków pogodowych. Skoro o wodzie mowa zachęcam do korzystania z butelek wielokrotnego użytku z filtrem lub dzbanków działających na takiej samej zasadzie. Nie kupujmy wody w plastikowych butelkach, to niezwykle ważna kwestia dla naszego klimatu.
Alergeny w wodzie z cytryną i miętą
Lista alergenów dla wody z cytryną i miętą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wodę z cytryną i miętą
Wartości odżywcze wody z cytryną i miętą
Do wody możesz dodać dowolne owoce takie jak pomarańcza, maliny, truskawki.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.