Wiśniówka domowa
- Wiśnie (1500 g)
- Spirytus (500 ml)
- Wódka (1000 ml)
- Cukier (400 g)
Przepis na wiśniówkę domową krok po kroku
Umyj owoce i wydryluj.
Włóż wiśnie do dużego słoika.
Do owoców dodaj połowę wódki oraz spirytus.
Zamknij dobrze słoik i lekko wymieszaj całość.
Pozostaw słoik na 5 tygodni w ciepłe miejsce bez dostępu słońca.
Co 3 dni wymieszaj lekko zawartość słoika (nie otwieraj, tylko wstrząśnij leciutko).
Po 5 tygodniach sam płyn przelej do innego, czystego naczynia (może być także słoik). Wiśnie pozostaw w tym samym słoiku.
Do wiśni dolej pozostałą część wódki, a także cukier. Nie mieszaj.
Zakręć dobrze oba słoiki, pozostaw w ciepłym i nienasłonecznionym miejscu na 7 dni (cukier powinien się całkowicie rozpuścić).
Przez ten czas, raz dziennie potrząśnij lekko zawartością słoika.
Gdy już cukier będzie rozpuszczony, płyn przelej do odlanej wcześniej do drugiego słoika nalewki. Przelej nalewkę z wiśniami przez sitko.
Pozostaw tak (zamknięte) na 14 dni (ciepłe i ciemne miejsce)
Po 2 tygodniach przelej nalewkę przez sitko i lejek do czystej butelki. Zakręć i pozostaw na 2 miesiące.
Nalewka jest gotowa.
Więcej informacji na temat wiśniówkia domowej
Wiśniówka domowa na spirytusie to najlepszy pomysł na alkohol, który możesz łatwo przygotować w domowych warunkach. Zobacz, jak zrobić domową nalewkę z wiśni drylowanych. Taki sprawdzony przepis to dobra opcja, by powiększyć swoją kolekcję alkoholi. Przepis na domową nalewkę jest prosty, do tego szybko się go przygotowuje, ale na efekt końcowy trzeba poczekać – zdecydowanie warto. Najlepsza będzie po minimum dwóch miesiącach leżakowania, więc miej to na uwadze. Z takim sprawdzonym przepisem zrobienie smacznej nalewki jest łatwizną.
Wiśniówka domowa to alkohol przygotowywany na spirytusie i wódce. Przepis na domową nalewkę składa się z wiśni drylowanych, cukru, spirytusu oraz wódki. Wiśniówka domowa jest smaczna. To dobry przykład na klasyczny napój alkoholowy, który zna większość z Polaków. Najlepsza jest, jeżeli masz wiśnie drylowane. Wiśnie z pestkami nie są zalecane, ponieważ alkohol staje się gorzki.
Domowy alkohol to idealny pomysł na to, by zrobić prosty i sprawdzony przepis na alkohol. Nawet osoba bez żadnego doświadczenia w przygotowywaniu alkoholi jest w stanie ją zrobić. Wiśniówka domowa jest świetnym pomysłem na prezent dla kogoś. Jak zrobisz domową nalewkę, świetnie sprawdzi się jako nasączenie ciasta. Będzie dobra na rodzinne imprezy lub spotkania ze znajomymi. Owoce z wiśniówki wykorzystaj do ciasta lub deserów – są świetne!
Jak zrobić domową nalewkę? Wiśnie drylowane połącz ze spirytusem i częścią wódki - odstaw. Następnie odlej płyn, a do owoców dodaj pozostały alkohol i cukier. Odstaw, przefiltruj, ponownie odstaw. Po leżakowaniu przefiltruj i umieść w butelce. Wiśniówka domowa powinna poczekać minimum 8 tygodni.
Im dłużej wiśniówka domowa jest przechowywana, tym staje się bardziej wyrazista i lepsza. W przepisie na domową nalewkę wskazana jest cierpliwość oraz czas. Nie należy się spieszyć z przygotowywaniem – domowa, smaczna nalewka to produkt, który opiera się przede wszystkim na czasie.
Wiśniówka domowa jest zakazana do spożywania kobietom w ciąży oraz tym, które karmią piersią. Picie alkoholu nie jest zalecane osobom, które mają chorą trzustkę oraz wątrobę. Wiśniówka domowa szkodzi osobom chorym na cukrzycę, a także tym, które mają insulinooporność. Wynika to z wysokiej zawartości cukru. Przy nadciśnieniu alkohol jest niepożądany, bo dodatkowo zwiększa ciśnienie tętnicze krwi. Oczywiście napoje alkoholowe są bezwzględnie zakazane dzieciom i młodzieży do 18. roku życia. Same wiśnie mają niski indeks glikemiczny, a także zawierają substancje antynowotworowe oraz wiele witamin i minerałów.
Alergeny w wiśniówce domowej
Lista alergenów dla wiśniówkia domowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wiśniówkę domową
Wartości odżywcze wiśniówkia domowej
Napoje alkoholowe to produkt, którego wystrzegać się powinny osoby z chorobami wątroby oraz trzustki. Nie powinny go pić osoby z cukrzycą i z insulinoopornością, ponieważ napój taki ma dużą ilość cukru. Picie alkoholu nie sprzyja osobom z nadciśnieniem tętniczym krwi.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.