Wino ryżowe

Opublikowano: 16.06.2021 r., 17:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne wino ryżowe w karafce
Wino ryżowe
Wino ryżowe to jeden z tych trunków, który choć bardzo mocny jest wciąż dobry i ma wyrazisty smak. Będzie idealnym dodatkiem do spotkań w gronie najbliższych.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 15 min
207 kcal
Kcal w porcji
56 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 200 porcji
  • Ryż biały (1000 g)
  • Rodzynki (200 g)
  • Drożdże suche (70 g)
  • Cukier (2000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, butelka szklana, balon na wino, korek z rurką fermentacyjną

Przepis na wino ryżowe krok po kroku

W dużym garnku ugotuj 8 litrów wody. Gdy się zagotuje zestaw z gazu i wsyp cały cukier. Dokładnie wymieszaj, by cukier się roztopił.

W balonie na wino umieść ryż, rodzynki i rozdrobnione drożdże. Zalej całość ostudzoną wodą z cukrem.

Zakręć wszystko korkiem z rurką fermentacyjną. Zostaw całość na 2 tygodnie.

Po tym czasie zlej alkohol do butelek i odstaw w ciemne miejsce na 6 miesięcy.

Jak oceniasz przepis na wino ryżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat wina ryżowego

Wino ryżowe, nie jest produktem bardzo popularnym w Polsce. Wyrabiane z białego ryżu jest słodkie i smaczne, jednak niezwykle mocne. Znane również jako sake, choć mylnie kojarzone z wódką, jest winem o większej zawartości alkoholu. Idealnie pasuje do wytrawnych kolacji, zwłaszcza do sushi czy owoców morza. Ma ciekawy, charakterystyczny smak, który dla wielu osób jest naprawdę przepyszny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z ryżu, w sposób łatwy i dość szybki, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego alkohol, który jest jedyny w swoim rodzaju, a jego wykonanie jest niezwykle proste. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności, jednak należy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, który umożliwi sprawne wykonanie tego trunku. Całość można zamówić przez internet, a obsługa tego sprzętu wcale nie jest skomplikowana.

Przepis na wino ryżowe jest jednym z najprostszych spośród domowych alkoholi. W dodatku do jego wykonaniu używa się ryżu, który jest dość tani. Ze względu na główny składnik to wino można przygotowywać dosłownie cały czas, nie trzeba czekać na odpowiedni sezon, jak w przypadku wina owocowego.

To wino jest tak dobre, że po jego spróbowaniu, wiele osób chce korzystać tylko z tego przepisu na domowy alkohol. Choć w tej wersji robiony jest tylko z ryżu z niewielkim dodatkiem rodzynek, to można dodawać do niego również różnych owoców i soków owocowych, by wzbogacić jego smak. Dzięki temu za każdym razem może powstać zupełnie inny trunek, który nigdy się nie nudzi.

Ten alkohol domowej roboty, smakuje jak z prawdziwej azjatyckiej restauracji. Tworząc go można poczuć się w swoim domu jak na wycieczce do krajów orientu. Wino ryżowe jest smaczne i świetnie sprawdzi się do kolacji. Dodatek rodzynek wpływa na lepszy i słodszy smak trunku.

Choć niektórzy próbują wykonać je bez drożdży, nie jest to polecane. Dzikie szczepy drożdży, który zapewnią fermentację nie są pod kontrolą, dlatego nie można mieć pewności, że wszystko przebiegnie zgodnie z planem. Lepiej wykorzystać specjalne szczepy lub użyć drożdży piekarskich.

To szybkie wino, choć wydaje się trudne, wcale takie nie jest. Najważniejsze są odpowiednie proporcje alkoholu i ryżu.

Ten przepis wykonany krok po kroku pozwala na stworzenie wina, które jest smaczne i mocne.

Alergeny w winie ryżowym

Lista alergenów dla wina ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino ryżowe

Wartości odżywcze wina ryżowego

na 100g gotowej potrawy

Alkohol powinien gościć w diecie jak najrzadziej, gdyż ma negatywny wpływ na zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kcal)
370.32
207.38
Białko (g)
3.14
1.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany (g)
91.00
50.96
Węglowodany przyswajalne (g)
89.86
50.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz (g)
0.79
0.44
Tłuszcze nasycone (g)
0.69
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Tiamina (mg)
0.27
0.15
Ryboflawina (mg)
0.11
0.06
Niacyna (mg)
1.31
0.73
Foliany (µg (mcg))
55.17
30.89

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód (mg)
4.94
2.77
Potas (mg)
95.06
53.23
Wapń (mg)
4.80
2.69
Fosfor (mg)
46.97
26.30
Magnez (mg)
9.99
5.60
Żelazo (mg)
0.30
0.17
Cynk (mg)
0.55
0.31
Miedź (mg)
0.10
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny wina ryżowego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wina ryżowego

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
1000 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 1000 g
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Drożdże suche
70 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 10
15.00
Za 70 g
Cukier
2000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 2000 g
Koszt składników
34.00