Wino ryżowe
- Ryż biały (1000 g)
- Rodzynki (200 g)
- Drożdże suche (70 g)
- Cukier (2000 g)
Przepis na wino ryżowe krok po kroku
W dużym garnku ugotuj 8 litrów wody. Gdy się zagotuje zestaw z gazu i wsyp cały cukier. Dokładnie wymieszaj, by cukier się roztopił.
W balonie na wino umieść ryż, rodzynki i rozdrobnione drożdże. Zalej całość ostudzoną wodą z cukrem.
Zakręć wszystko korkiem z rurką fermentacyjną. Zostaw całość na 2 tygodnie.
Po tym czasie zlej alkohol do butelek i odstaw w ciemne miejsce na 6 miesięcy.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino pomarańczowe
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina ryżowego
Wino ryżowe, nie jest produktem bardzo popularnym w Polsce. Wyrabiane z białego ryżu jest słodkie i smaczne, jednak niezwykle mocne. Znane również jako sake, choć mylnie kojarzone z wódką, jest winem o większej zawartości alkoholu. Idealnie pasuje do wytrawnych kolacji, zwłaszcza do sushi czy owoców morza. Ma ciekawy, charakterystyczny smak, który dla wielu osób jest naprawdę przepyszny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wino z ryżu, w sposób łatwy i dość szybki, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego alkohol, który jest jedyny w swoim rodzaju, a jego wykonanie jest niezwykle proste. Nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności, jednak należy zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt, który umożliwi sprawne wykonanie tego trunku. Całość można zamówić przez internet, a obsługa tego sprzętu wcale nie jest skomplikowana.
Przepis na wino ryżowe jest jednym z najprostszych spośród domowych alkoholi. W dodatku do jego wykonaniu używa się ryżu, który jest dość tani. Ze względu na główny składnik to wino można przygotowywać dosłownie cały czas, nie trzeba czekać na odpowiedni sezon, jak w przypadku wina owocowego.
To wino jest tak dobre, że po jego spróbowaniu, wiele osób chce korzystać tylko z tego przepisu na domowy alkohol. Choć w tej wersji robiony jest tylko z ryżu z niewielkim dodatkiem rodzynek, to można dodawać do niego również różnych owoców i soków owocowych, by wzbogacić jego smak. Dzięki temu za każdym razem może powstać zupełnie inny trunek, który nigdy się nie nudzi.
Ten alkohol domowej roboty, smakuje jak z prawdziwej azjatyckiej restauracji. Tworząc go można poczuć się w swoim domu jak na wycieczce do krajów orientu. Wino ryżowe jest smaczne i świetnie sprawdzi się do kolacji. Dodatek rodzynek wpływa na lepszy i słodszy smak trunku.
Choć niektórzy próbują wykonać je bez drożdży, nie jest to polecane. Dzikie szczepy drożdży, który zapewnią fermentację nie są pod kontrolą, dlatego nie można mieć pewności, że wszystko przebiegnie zgodnie z planem. Lepiej wykorzystać specjalne szczepy lub użyć drożdży piekarskich.
To szybkie wino, choć wydaje się trudne, wcale takie nie jest. Najważniejsze są odpowiednie proporcje alkoholu i ryżu.
Ten przepis wykonany krok po kroku pozwala na stworzenie wina, które jest smaczne i mocne.
Alergeny w winie ryżowym
Lista alergenów dla wina ryżowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino ryżowe
Wartości odżywcze wina ryżowego
Alkohol powinien gościć w diecie jak najrzadziej, gdyż ma negatywny wpływ na zdrowie.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Witaminy
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.