Wafel z masą krówkową

Opublikowano: 25.06.2023 r., 14:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wafel z masą krówkową podany na białym talerzu.
Wafel z masą krówkową
Wafel z masą krówkową to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Wafle z masą krówkowa warto podać jaką słodką przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
216 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masa krówkowa - 1 opakowanie (400 g)
  • Wiórki kokosowe (40 g)
  • Wafle tortowe - 1 opakowanie (160 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
papier do pieczenia

Przepis na wafla z masą krówkową krok po kroku

Wafle posmaruj masą krówkową (jeden z wafli pozostaw pusty, a dwa posmaruj kremem i posyp wiórkami kokosowymi).

Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.

Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).

Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na wafla z masą krówkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat wafla z masą krówkową

Wafel z masą krówkową to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Najlepszy, domowy wafel z masą krówkowa stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na wafel z masą kajmakową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masa krówkowa, wiórki kokosowe oraz wafle tortowe. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić wafel z masą krówkową? Wafle posmaruj masą krówkową (jeden z wafli pozostaw pusty, a dwa posmaruj kremem i posyp wiórkami kokosowymi). Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany. Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą). Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.

Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczne wafle z masą krówkową i wiórkami kokosowymi w domu. Najlepsze wafle świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty, który warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Szybki w przygotowaniu wafel z masą krówkową to sprawdzony przepis na małe co nieco dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Wafle przekładane są dobre do spożycia po całkowitym zastygnięciu masy. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta bez pieczenia dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w waflu z masą krówkową

Lista alergenów dla wafla z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • masa krówkowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Wartości odżywcze wafla z masą krówkową

na 100g gotowej potrawy

Wafel z masą krówkową to doskonała propozycja na smaczne ciasto bez pieczenia. Wafel jest dość kaloryczny, dlatego warto zwrócić uwagę na jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
360.93
216.56
Białko (g)
8.22
4.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
58.77
35.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
10.40
6.24
Tłuszcze nasycone (g)
7.42
4.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
1.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
99.13
59.48
Szacunkowy indeks glikemiczny wafla z masą krówkową 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafla z masą krówkową

Koszt składników
16.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa krówkowa
400 g
1 opakowanie
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Wiórki kokosowe
40 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Wafle tortowe
160 g
1 opakowanie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.41
Za 160 g
Koszt składników
16.40