Wafel z masą krówkową
- Masa krówkowa - 1 opakowanie (400 g)
- Wiórki kokosowe (40 g)
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (160 g)
Przepis na wafla z masą krówkową krok po kroku
Wafle posmaruj masą krówkową (jeden z wafli pozostaw pusty, a dwa posmaruj kremem i posyp wiórkami kokosowymi).
Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany.
Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą).
Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat wafla z masą krówkową
Wafel z masą krówkową to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Najlepszy, domowy wafel z masą krówkowa stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na wafel z masą kajmakową nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masa krówkowa, wiórki kokosowe oraz wafle tortowe. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić wafel z masą krówkową? Wafle posmaruj masą krówkową (jeden z wafli pozostaw pusty, a dwa posmaruj kremem i posyp wiórkami kokosowymi). Posmarowane wafle ułóż jeden na drugim. Na koniec ułóż wafel nieposmarowany. Gotowe wafle owiń w papier, ułóż je na desce do krojenia, przykryj drugą deską i połóż na niej ciężki przedmiot (np. garnek z wodą). Wafle odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe wafle pokrój w dowolne kawałki i podawaj na zimno.
Wiórki kokosowe to doskonałe źródło cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Stanowią one dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nich również potas, fosfor, magnez oraz żelazo. Wiórki kokosowe są produktem całkowicie wegańskim oraz bezglutenowym. Dodatkowo mogą być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy. Wiórki kokosowe są produktem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z ich ilością w diecie (szczególnie podczas diety redukcyjnej).
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczne wafle z masą krówkową i wiórkami kokosowymi w domu. Najlepsze wafle świetnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty, który warto przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Szybki w przygotowaniu wafel z masą krówkową to sprawdzony przepis na małe co nieco dla dzieci podczas imprez urodzinowych. Wafle przekładane są dobre do spożycia po całkowitym zastygnięciu masy. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta bez pieczenia dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w waflu z masą krówkową
Lista alergenów dla wafla z masą krówkową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- masa krówkowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
Wartości odżywcze wafla z masą krówkową
Wafel z masą krówkową to doskonała propozycja na smaczne ciasto bez pieczenia. Wafel jest dość kaloryczny, dlatego warto zwrócić uwagę na jego ilość w diecie.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.