Tortiglioni

Opublikowano: 18.05.2023 r., 21:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron tortiglioni na białym tle
Tortiglioni
Makron tortiglioni to szybki i prosty pomysł na ciepły posiłek dla całej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
148 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron tortiglioni - 1 szklanka (250 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Pomidory w puszce - 1 szklanka (250 g)
  • Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na tortiglioni krok po kroku

Makaron ugotuj w wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso i dopraw do smaku, smaż całość przez 10 minut.

Dodaj pomidory z puszki i duś przez 5 minut.

Pod koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

Całość przełóż na talerz i posyp parmezanem.

Jak oceniasz przepis na tortiglioni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat tortiglioni

Makaron tortiglioni to najlepszy pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na tortiglioni.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilka ogólnodostępnych składników, takich jak: makaron, pomidory z puszki, mięso mielone, cebula, czosnek, ser i odrobina oleju. Danie możesz podawać z sosem lub parmezanem, ja zdecydowałam się na ten drugi dodatek.

W przepisie użyłam makaronu typu tortiglioni, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego.

Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym.

Zatem jak zrobić tortiglioni?

W pierwszej kolejności makaron ugotuj w wodzie. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i dopraw do smaku, smaż całość przez 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i duś przez 5 minut. Pod koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Całość przełóż na talerz i posyp parmezanem.

Nasz sprawdzony przepis jest gotowy i dobry do podania nie tylko na obiad. Idealnie sprawdzi się jako późna kolacja w gronie przyjaciół.

Makaron to idealny pomysł na spędzenie czasu w miłym towarzystwie, danie przygotujesz ekspresowo, a porcje zawsze są wystarczające.

Postaw na dodatek orzeźwiającej lemoniady z cytryną limonką i ciesz się miłym czasem.

Alergeny w tortiglioni

Lista alergenów dla tortiglioni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

W przepisie na tortiglioni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron tortiglioni
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tortiglioni

na 100g gotowej potrawy

Pamiętaj, że makaron tortiglioni najczęściej wykonany jest z mąki pszennej, która ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
123.50
148.20
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Białko (g)
7.41
8.90
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.02
3.62
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
2.37
2.85
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.77
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.10
10.92
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
4.76
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
5.13
6.16
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.14
4.97
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
1.19
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.27
31.52
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
10.62
12.75
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.23
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.33
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.55
4.26
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.37
8.84
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.33
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
2.17
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.60
7.92
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
40.48
48.57
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
110.08
132.09
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Potas (mg)
192.69
231.23
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.73
68.08
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.67
112.40
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.19
17.03
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
0.85
Brak danych dla: makaron tortiglioni.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.92
1.11
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: makaron tortiglioni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortiglioni 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortiglioni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron tortiglioni
250 g
1 szklanka
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidory w puszce
250 g
1 szklanka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 250 g
Ser parmezan
30 g
3 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml