Tortiglioni
- Makaron tortiglioni - 1 szklanka (250 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Pomidory w puszce - 1 szklanka (250 g)
- Ser parmezan - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na tortiglioni krok po kroku
Makaron ugotuj w wodzie.
Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj mięso i dopraw do smaku, smaż całość przez 10 minut.
Dodaj pomidory z puszki i duś przez 5 minut.
Pod koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
Całość przełóż na talerz i posyp parmezanem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat tortiglioni
Makaron tortiglioni to najlepszy pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej Twojej rodziny. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na tortiglioni.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilka ogólnodostępnych składników, takich jak: makaron, pomidory z puszki, mięso mielone, cebula, czosnek, ser i odrobina oleju. Danie możesz podawać z sosem lub parmezanem, ja zdecydowałam się na ten drugi dodatek.
W przepisie użyłam makaronu typu tortiglioni, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej, skorzystaj np. z makaronu gryczanego.
Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym.
Zatem jak zrobić tortiglioni?
W pierwszej kolejności makaron ugotuj w wodzie. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj mięso i dopraw do smaku, smaż całość przez 10 minut. Dodaj pomidory z puszki i duś przez 5 minut. Pod koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Całość przełóż na talerz i posyp parmezanem.
Nasz sprawdzony przepis jest gotowy i dobry do podania nie tylko na obiad. Idealnie sprawdzi się jako późna kolacja w gronie przyjaciół.
Makaron to idealny pomysł na spędzenie czasu w miłym towarzystwie, danie przygotujesz ekspresowo, a porcje zawsze są wystarczające.
Postaw na dodatek orzeźwiającej lemoniady z cytryną limonką i ciesz się miłym czasem.
Alergeny w tortiglioni
Lista alergenów dla tortiglioni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
W przepisie na tortiglioni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- makaron tortiglioni
Wartości odżywcze tortiglioni
Pamiętaj, że makaron tortiglioni najczęściej wykonany jest z mąki pszennej, która ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.