Tarta rustykalna

Opublikowano: 02.09.2021 r., 23:53 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
domowa tarta jabłkowa rustykalna
Tarta rustykalna
Rustykalna tarta z jabłkami, określana też jako szarlotka rustykalna to ciasto, którego zdecydowanie trzeba spróbować. To jeden z najciekawszych rodzajów tart, jej niecodzienny kształt i wygląd, nadają temu daniu niepowtarzalnego charakteru
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 45 min
405 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 czubata szklanka (150 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Jabłko - 5 sztuki (750 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, folia aluminiowa, siekaczka do ciasta kruchego

Przepis na tartę rustykalną krok po kroku

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj 4 łyżki ksylitolu, szczyptę soli, cynamon i ok. 100 g masła pokrojonego w drobną kostkę.

Całość dokładnie posiekaj, aż powstanie kruszonka. Następnie ręcznie zagniataj ciasto formując kulę. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 40 minut.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, skrop z sokiem cytryny, wymieszaj z pozostałym ksylitolem i dużą ilością cynamonu.

Piekarnik nastaw na 200 stopni.

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na stolnicy lekko podsypanej mąką.

Na środku wyłóż jabłka zostawiając ok. 2-3 cm wolnych z każdego brzegu.

Wolne brzegi lekko zawiń na jabłka.

Wstaw do piekarnika i piecz ok.40 minut.

Jak oceniasz przepis na tartę rustykalną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat tarty rustykalnej

Tarta rustykalna to jeden z najciekawszych rodzajów tart. Jej niecodzienny kształt i wygląd, nadają temu daniu niepowtarzalnego charakteru, przez co trudno przejść obok niej obojętnie. Rustykalna tarta z jabłkami, określana też jako szarlotka rustykalna to ciasto, którego zdecydowanie trzeba spróbować. Pyszna, szybka i prosta tarta z owocami sprawdzi się na wiele okazji i przyjęć okolicznościowych. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu aby przygotować ją także bez okazji - to idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. Przepis na tartę rustykalną jest dość czasochłonny, ale efekt końcowy z pewnością jest tego wart. Zdecydowanie trudno się jej oprzeć, uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Pyszna, krucha tarta rustykalna, świeże, lekko kwaskowate jabłka oraz duża ilość cynamonu i korzennych przypraw to wręcz idealne połączenie, które poprostu trzeba znać. Tarta rustykalna przepięknie wygląda na stole, dlatego sprawdzi się jako ciasto na wyjątkowe okazje, na przykład urodziny. Koniecznie poznaj nasz przepis na tartę rustykalną, będzie on dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą Ci potrzebne do jej przygotowania nie odbiegają znacząco od tych niezbędnych do przygotowania zwykłej, tradycyjnej tary - jej podstawą również jest delikatne, kruche ciasto. Koniecznie zadbaj o świeże owoce. Nie muszą to być jabłka. Tarta rustykalna z gruszkami to również fantastyczny pomysł na przepyszne ciasto. Śmiało możesz przygotować ją też z owocami jagodowymi, na przykład truskawkami, malinami, borówkami, czy wiśniami. Jako urozmaicenie i dodatkowe podkręcenie smaku ciasta możesz pokusić się o dodatek masy budyniowej, waniliowej lub śmietankowej, masła orzechowego, czy delikatnej bezowej warstwy. Tartę rustykalną z jabłkami warto udekorować też świeżymi liskami mięty, które sprawią że będzie jeszcze lepiej wyglądać i nadadzą jej wyjątkowego, orzeźwiającego posmaku. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak krok po kroku przygotować najlepszą szarlotkę rustykalną.

Alergeny w tarcie rustykalnej

Lista alergenów dla tarty rustykalnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze tarty rustykalnej

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
184.52
405.94
Białko (g)
2.25
4.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
24.84
54.64
Węglowodany przyswajalne (g)
23.19
51.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
3.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
9.59
21.10
Tłuszcze nasycone (g)
6.57
14.46
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
6.63
Cholesterol (mg)
24.54
54.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
80.14
176.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
76.60
168.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
2.12
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.44
49.37
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.17
77.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
3.05
6.70
Potas (mg)
89.57
197.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.51
20.92
Fosfor (mg)
26.65
58.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.63
18.98
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
1.88
Cynk (mg)
0.18
0.40
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty rustykalnej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty rustykalnej

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 czubata szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jabłko
750 g
5 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.08
Za 750 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
33.50