Tagliatelle
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na tagliatelle krok po kroku
Mąkę przesiej przez sitko, wbij jajka i dodaj odrobinę soli.
Całość wymieszaj, stopniowo dodając wodę.
Gdy wszystkie składniki połączą się, uformuj kulę z ciasta i odstaw do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij paski o grubości 0,5-1 cm.
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Makaron z łososiem wędzonym
-
Tagliatelle z krewetkami
-
Tagliatelle ze szpinakiem
-
Tagliatelle z łososiem
-
Tagliatelle z kurkami
-
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle z grzybami
-
Tagliatelle z cukinii
-
Tagliatelle z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Tagliatelle naleśnikowe
-
Tagliatelle carbonara
-
Tagliatelle z pieczarkami
-
Tagliatelle z suszonymi pomidorami
-
Tagliatelle z borowikami
-
Tagliatelle z tuńczykiem
-
Tagliatelle
Więcej informacji na temat tagliatelle
Domowy makaron tagliatelle smakuje jeszcze lepiej, jeśli jest zrobiony przez Ciebie od samego początku. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na spaghetti tagliatelle. Do jego przygotowania będzie potrzebna Ci tylko mąka i jajka. Będziesz potrzebować mąkę, w moim przypadku jest to mąka pszenna, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Wtedy tagliatelle będzie idealne też dla osób z chorobami glutenozależnymi, do których należy między innymi Celiakia czy alergia na pszenicę.
W takim przypadku możesz postawić na mix mąk bezglutenowych lub mąkę ryżową/kukurydzianą, które naturalnie w swoim składzie nie zawierają glutenu.
Zatem, jak zrobić makaron tagliatelle?
Zasada jest prosta, na każde 100 g mąki przypada 1 jajko i odrobina wody. To są idealne proporcje, aby Twój makaron miał odpowiednią konsystencję i był elastyczny, a przy gotowaniu się nie rozpadał.
Wystarczy, że mąkę przesiejesz do miski i wbijesz jajka oraz wlejesz odrobinę wody, a następnie wszystko wymieszasz do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę i owiń folią spożywczą, odstaw do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj je na stolnicy z odrobiną mąki i potnij na paski o grubości 0,5-1 cm. Włoskie tagliatelle prawie gotowe, wystarczy, że ugotujesz je w lekko osolonej wodzie i przygotujesz ulubiony sos.
Zatem, jak zrobić makaron tagliatelle z sosem?
Jeśli już masz gotowy makaron, wystarczy, że drobno pokroisz cebulę, a czosnek przeciśniesz przez praskę i zeszklisz na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Następnie dodaj pokrojonego w kostkę i doprawionego kurczaka lub inny rodzaj mięsa. Jeśli zależy Ci na chudych, łatwostrawnych gatunkach mięs wybierz pierś z kurczaka lub indyka.
Każdy inny rodzaj mięsa będzie nieco bardziej tłusty, ale to tez nie stoi na przeszkodzie ich użycia.
Wystarczy, że następnie wlejesz śmietanę lub jogurt grecki i będziesz podgrzewać całość. Taki pyszny przepis na tagliatelle z sosem to dobry pomysł na domowy posiłek przygotowany od początku do końca samodzielnie.
Alergeny w tagliatelle
Lista alergenów dla tagliatelle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tagliatelle
Makaron możesz przygotować też z mąki bezglutenowej, wtedy obiad nada się dla osób z chorobami glutenozależnymi.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.