Szybkie ciasto na pizzę
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki mąki (480 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżeczki (20 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Drożdże suche - Całe opakowanie suchych drożdży (7 g)
Przepis na szybkie ciasto na pizzę krok po kroku
Do szklanki z ciepłą wodą wsyp droższe i cukier, a następnie dobrze je wymieszaj.
Mąkę przesiej przez sitko. Umieść ją w misce, a następnie wsyp łyżeczkę soli. Wymieszaj, a potem wlej do niej rozczyn. Połącz składniki i wyrób ciasto (ok. 15 min).
Wyrobione ciasto włóż do miski, obtocz w oliwie z oliwek, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby nieco wyrosło.
Nie musisz już smarować blachy, ponieważ ciasto powinno być odpowiednio naoliwione. Stopniowo uformuj je palcami, aż zajmie całą powierzchnię blaszki.
Pizzę posmaruj wybranym sosem i dodaj ulubione dodatki. Piecz ok. 20 min w temperaturze 200 stopni.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Pizza z mikrofali
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat szybkiego ciasta na pizzę
Pizza to ulubione danie wielu ludzi, choć nie każdy się do tego przyznaje. Jest to bardzo często wybierana opcja na imprezę czy gotową przekąskę. Obecnie istnieje bardzo dużo restauracji, do których można się wybrać na pizzę lub skąd można zamówić ją z dostawą do domu. W sklepach można znaleźć także mrożoną pizzę, która bardzo często ląduje w naszym zamrażalniku i stanowi opcję zapasową na szybki posiłek.
Istnieje jednak przepis na szybkie ciasto na pizzę, w którym nie musisz czekać 24h na to, aby surowe ciasto odpowiednio wyrosło. Jeżeli lubisz cienkie spody, to wystarczy, że odczekasz kilka minut, zanim rozłożysz ten spód na blaszce. Ciasto będzie dobre, a jednocześnie ekspresowe. Z kolei, jeśli poczekasz trochę dłużej, to będzie nieco bardziej puszyste.
Szybki przepis nie oznacza jeszcze, że ciasto będzie łatwe w przygotowaniu, bo nawet szybki spód trzeba odpowiednio wyrobić. Ciasto na początku może się nieco lepić, ale nie musisz dosypywać mąki, ponieważ po chwili powinno się już ładnie uformować. Ręczne ugniatanie ciasta powinno zająć 10-15 min. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie jedwabiste. Wyrabianie ciasta może i nie jest proste, ale warto poświecić temu czas.
Ta pizza na szybko zawsze wychodzi, ale należy pamiętać o dwóch bardzo ważnych kwestiach. Istotne jest to, aby drożdże rozmieszać w letniej wodzie (lekko ciepłej), a nie gorącej. W tym przepisie możesz pominąć cukier, ale też nie zaszkodzi, jak go dodasz. Drożdże suche można od razu wsypać do przesianej mąki i nie robić rozczynu, ale gdy będzie dolewać tam wodę, ona również nie może być zbyt ciepła.
Drugą istotną kwestią jest wspomniany wcześniej czas wyrabiania ciasta. Nie należy go skracać. Pizza domowa może być w miarę szybka w przygotowaniu, ale pewnych rzeczy po prostu nie da się przeskoczyć, jeśli chce się uzyskać pyszne jedzenie. Jeżeli planujesz zaprosić gości na domową pizzę, to warto ciasto przygotować przed ich przybyciem, aby później tylko rozciągnąć je na blaszce, posmarować sosem i posypać dodatkami, a następnie upiec.
Alergeny w szybkim cieście na pizzę
Lista alergenów dla szybkiego ciasta na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze szybkiego ciasta na pizzę
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.