Szpinak z ricottą
- Szpinak (450 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na szpinak z ricottą krok po kroku
Czosnek obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Zeszklij go na rozgrzanej oliwie.
Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni.
Po około 10 minutach dodaj ser ricotta.
Podgrzewaj do połączenia się wszystkich składników.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Serek ricotta
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Makaron z ricottą
-
Sernik z ricottą
-
Tortelloni
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Ciasto z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Tarta z ricottą
-
Makaron ze szpinakiem i ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat szpinaku z ricottą
Szpinak z ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych połączeń w kuchni. Tak przygotowany szpinak możesz użyć w kuchni na różne sposoby.
Przepis na szpinak z ricottą to dobry wybór, jeśli lubisz kuchnię włoską. Połączenie szpinaku z serkiem ricotta to połączenie znane głównie z cannelloni. Tak zwykle przygotowuje się smaczny farsz do tego dania. Jednak ten pyszny farsz można użyć na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się jako składnik sosu do makaronu, czy dodatek do obiadu. W tym daniu sprawdza się świeży szpinak, ale również szpinak mrożony. Obie wersje smakują równie dobrze i ciekawie. Mrożony szpinak zawsze można mieć pod ręką jest też wersją nieco tańszą. To najlepszy wybór dla miłośników zielonych dodatków. Szpinak, choć nie wygląda pięknie, jest pyszny, a przy okazji bardzo zdrowy. To dobry wybór na co dzień. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szpinak z ricottą, by był smaczny i szybki to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Smażony szpinak z dodatkiem ricotty na pewno sprawdzi się na co dzień. Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się nim każdego dnia, gdyż nie potrzeba specjalnych umiejętności do jego przygotowania. Szpinak jest tak dobry, że można zajadać go bez innych dodatków. Świetnie smakuje również na grzance, z dodatkiem makaronu, w zapiekankach, a nawet na pizzy.
Szpinak jest skarbnicą wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jest bogaty w witaminę C, która wspiera układ krwionośny oraz odpornościowy. Oprócz tego dostarcza również potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych. Szpinak jest też źródłem kwasu foliowego, którego obecność jest niezbędna głównie w diecie kobiet w wieku rozrodczym. To warzywo, które, choć może kojarzyć się z niesmacznymi szkolnymi, czy stołówkowymi daniami, powinno gościć w diecie jak najczęściej ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie. Na szczęście wcale nie musi być nieapetyczne.
Alergeny w szpinaku z ricottą
Lista alergenów dla szpinaku z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
Wartości odżywcze szpinaku z ricottą
To zdrowy dodatek, który może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(370g)
Węglowodany
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy
(370g)
Składniki mineralne
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.