Szparagi z grilla

Opublikowano: 06.06.2022 r., 17:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane szparagi na talerzu.
Szparagi z grilla
Szparagi z grilla to doskonała propozycja na smaczny dodatek do dania głównego lub jako samodzielna przekąska. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na warzywne danie.
Przygotowanie 20 min
210 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Szparagi - zielone (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
grill, szczypce do grilla

Przepis na szparagi z grilla krok po kroku

Odłam twarde, białe końca szparagów i wyrzuć je.

Łodygi opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz.

Szparagi dopraw solą i pieprzem oraz wysmaruj oliwą z oliwek.

Tak przygotowane szparagi grilluj przez około 8 minut na ruszcie rozgrzanego grilla (możesz użyć tacki do grillowania). Szparagi co jakiś czas obracaj.

Gotowe szparagi z grilla podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na szparagi z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat szparagów z grilla

Szparagi z grilla to doskonały pomysł na zdrową, warzywną przekąskę. Pyszne szparagi zielone możemy kupić w sklepie jedynie w sezonie i wzrostu. Sezon ten przypada na okres maja oraz czerwca. Smaczne szparagi z grilla najlepiej smakują z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną czosnku. Przepis na szparagi z grilla jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: świeże szparagi zielone, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić szparagi z grilla? Odłam twarde, białe końca szparagów i wyrzuć je. Łodygi opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Szparagi dopraw solą i pieprzem oraz wysmaruj oliwą z oliwek. Tak przygotowane szparagi grilluj przez około 8 minut na ruszcie rozgrzanego grilla (możesz użyć tacki do grillowania). Szparagi co jakiś czas obracaj. Gotowe szparagi z grilla podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Szparagi zielone to doskonałe źródło wielu witamin i składników mineralnych. Stanowią one źródło wapnia, potasu, magnezu czy selenu. Znajdziemy w nich również kwas foliowy, którego podaż na odpowiednim poziomie jest szczególne ważna w diecie kobiet planujących ciążę lub już w niej będących. Kwas foliowy odpowiada bowiem za zmniejszenie ryzyka rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Szparagi zielone zawierają również spore ilości witaminy K, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu krwionośnego - między innymi witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.

Podsumowując prosty przepis na najlepsze szparagi z grilla to doskonały pomysł na przekąskę. Szparagi to przede wszystkim dobre źródło witaminy K i kwasu foliowego, dlatego warto dodać je w sezonie wiosennym do swojej diety. Szparagi na ciepło dobre są bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do mięs grillowanych, a także na wegetariańskiego grilla ze znajomymi. Aby delikatnie urozmaicić przepis szparagi możemy owinąć w plasterki boczku i przygotować na grillu.

Alergeny w szparagach z grilla

Lista alergenów dla szparagów z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szparagi z grilla

Wartości odżywcze szparagów z grilla

na 100g gotowej potrawy

Szparagi z grilla to doskonały dodatek do obiadu. Szparagi stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
84.00
210.00
Białko (g)
2.04
5.09
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
3.59
8.98
Węglowodany przyswajalne (g)
1.65
4.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
4.86
Sacharoza (cukier) (g)
0.21
0.53
Glukoza (g)
0.60
1.50
Fruktoza (g)
0.93
2.31
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.52
18.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.29
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
6.23
15.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.41
13.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
2.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
35.19
87.96
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.19
12.96
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.07
2.67
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.32
Ryboflawina (mg)
0.13
0.32
Niacyna (mg)
0.91
2.27
Foliany (µg (mcg))
48.15
120.37
Beta karoten (µg (mcg))
415.74
1039.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
2.00
5.00
Potas (mg)
187.11
467.78
Wapń (mg)
22.30
55.74
Fosfor (mg)
48.15
120.37
Magnez (mg)
12.96
32.41
Żelazo (mg)
2.02
5.06
Cynk (mg)
0.50
1.25
Miedź (mg)
0.18
0.44
Mangan (mg)
0.15
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z grilla 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparagów z grilla

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
zielone
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
36.00