Przepis na szparagi w boczku krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Szparagi odłam mniej więcej w połowie lub na końcu.

Owiń szparagi w plastry boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Dodaj przekrojone na pół pomidorki i zapiecz całość w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Często zadawane pytania

szparagi w boczku
Szparagi w boczku
Koszt przygotowania dania
26.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
30

Szparagi w boczku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szparagach w boczku

Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny.

Nie ma się co dziwić, warzywa te są pyszne, dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na szparagi w boczku.

Do przygotowania tego dania będą potrzebne Ci tak naprawdę tylko dwa składniki, będą to szparagi i plastry boczku. Dodatkowo pomidorki koktajlowe i opcjonalnie oliwa z oliwek. Wybierz oliwę extra virgin, powinna być ona w szklanym naczyniu, najlepiej o ciemnej barwie, po to, aby nie narazić tłuszczu na nadmierną ekspozycję na słońce, przez co zwiększa się szansa na utlenienie tłuszczu. To w konsekwencji może sprawić, że nasza oliwa z oliwek zjełczeje i będzie niezdatna do spożycia.

Skoro już mamy podstawowe składniki, zacznijmy przygotowywać szparagi w boczku.

Nie ma znaczenia z jakiego koloru szparag skorzystasz, mogą być one zielone lub białe, wybierz swoje ulubione.

Zatem, jak zrobić szparagi w boczku?

W pierwszej kolejności umyj dokładnie warzywa i ułam mniej więcej na wysokości połowy, szparagi tak naprawdę powinny ułamać się w odpowiednim miejscu, wystarczy, że złapiesz je na początku i końcu, a następnie delikatnie wygniesz.

Oderwane końcówki możesz zamrozić, a później przygotować z nich wywar lub risotto, dlatego nie ma konieczności ich wyrzucania.

Szparagi zawiń w boczek, połóż w naczyniu żaroodpornym, skropl delikatnie oliwą z oliwek i dodaj przekrojone na pół pomidorki, upiecz w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie nasze pyszne, pieczone, szparagi są dobre do spożycia.

Będzie to świetny pomysł na dodatek do dania głównego, ale szparagi przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako przystawka.

Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go i przekonaj się, że warzywa w takiej wersji są smaczne, a nawet najlepsze w okresie wiosenno-letnim.

Wartości odżywcze szparagów w boczku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
110.12 kcal
110.12 kcal
Białko
4.79 g
4.79 g

Węglowodany w szparagach w boczku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
2.94 g
2.94 g
Węglowodany przyswajalne
1.49 g
1.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
1.45 g
Sacharoza (cukier)
0.14 g
0.14 g
Glukoza
0.58 g
0.58 g
Fruktoza
0.81 g
0.81 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
9.10 g
9.10 g
Tłuszcze nasycone
3.80 g
3.80 g
Tłuszcze nienasycone
5.30 g
5.30 g
Tłuszcze jednonasycone
3.86 g
3.86 g
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
1.44 g
Tłuszcze trans
0.04 g
0.04 g
Cholesterol
16.00 mg
16.00 mg

Witaminy w przepisie na szparagi w boczku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
32.06 µg (mcg)
32.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina C
5.47 mg
5.47 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.10 mg
Retinol
2.67 µg (mcg)
2.67 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.11 mg
Niacyna
1.66 mg
1.66 mg
Foliany
33.79 µg (mcg)
33.79 µg (mcg)
Beta karoten
340.15 µg (mcg)
340.15 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szparagi w boczku

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
184.03 mg
184.03 mg
Potas
207.06 mg
207.06 mg
Wapń
17.52 mg
17.52 mg
Fosfor
75.39 mg
75.39 mg
Magnez
13.30 mg
13.30 mg
Żelazo
1.43 mg
1.43 mg
Cynk
0.63 mg
0.63 mg
Miedź
0.14 mg
0.14 mg
Mangan
0.12 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów w boczku 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach w boczku

Lista alergenów dla szparagów w boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szparagi w boczku

Cena przygotowania szparagów w boczku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
1 pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Boczek surowy
200 g
1 opakowanie
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Pomidory koktajlowe
125 g
1/2 szklanki
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 125 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na szparagi w boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób