Kurczak z papryką
- Piersi kurczaka bez skóry (150 g)
- Cebula 1 sztuka (105 g)
- Papryka zielona (80 g)
- Papryka czerwona (80 g)
- Papryka żółta (80 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Przepis na kurczaka z papryką krok po kroku
Kurczaka i papryki pokrój w paski a cebulę w piórka.
Na oliwie podsmaż cebulę i pierś z kurczaka z 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, imbiru, papryki słodkiej, 0,25 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu i szczyptą soli.
Do podsmażonego mięsa, dodaj papryki i 4 łyżki wody.
Przykryj całość i duś na wolnym ogniu około 5 minut.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kurczaka z papryką
Mięso z kurczaka to najpopularniejsze mięso wśród Polaków. Jest delikatnie i można użyć go do wielu dań, a do tego jest szybkie w przygotowaniu, co jest bardzo istotne, jeżeli nie ma się dużo czasu na gotowanie. Inną zaletą tego mięsa jest wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczy w filetach z kurczaka, po które najchętniej sięgamy. Nie wiem, czy wiesz, że białko odpowiada za uczucie sytości, dlatego warto, uwzględnić je w każdym posiłku. Przykładowo kasza z warzywami da Ci mniejsze uczucie sytości niż kasza z mięsem (lub innym źródłem białka) i warzywami, nawet jeżeli oba posiłki będą miały taką samą objętość i kaloryczność. Kurczak z papryką jest właśnie świetnym dodatkiem do kasz lub ryżu. Jest to pyszny sos z piersią z kurczaka i papryką. Jego przygotowanie jest też bardzo szybkie i proste. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka, cebuli i papryk w kostkę. Najlepiej użyć kolorowych papryk, żeby danie było ciekawsze i mówiło, już samym swoim wyglądem, „Zjedz mnie”, ale jeżeli użyjesz tylko jednego koloru papryki to też nic złego się nie stanie. Teraz wyciągamy patelnię i rozgrzewamy ją z dodatkiem oliwy z oliwek. Na patelnię dodajemy najpierw kurczaka i podsmażamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następna jest papryka, którą także zarumieniłam. Na koniec dodajemy wodę z odrobiną koncentratu i przyprawami. Wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką, aby mogło dusić się na wolnym ogniu. Całość dusimy około 5 minut i nasz kurczak smażony z papryką jest już gotowy. Oczywiście możesz wzbogacić ten pomysł na kurczaka z papryką o inne składniki, które znajdują się w twojej kuchni. Poza cebulą dobrze pasuje tutaj także cukinia, czy pomidory. Filet z kurczaka z papryką możesz urozmaicać, dodając również inne ulubione przyprawy. U mnie jest to słodka i pikantna papryka, pieprz, imbir, kurkuma, bazylia, oregano i szczypta soli. Taka podstawowa wersja sprawdzi się w diecie studentów, dla których czas, prostota wykonania i niskie koszty są kluczowe w kuchni.
Alergeny w kurczaku z papryką
Lista alergenów dla kurczaka z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z papryką
Wartości odżywcze kurczaka z papryką
Kurczak z papryką jest bezglutenowym daniem, o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(252g)
Węglowodany
(252g)
Tłuszcze
(252g)
Witaminy
(252g)
Składniki mineralne
(252g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.