Kurczak z papryką

Opublikowano: 25.07.2021 r., 21:01 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak z papryką
Kurczak z papryką
Kurczak z papryką jest szybkim i pysznym sposobem na obiad z wykorzystaniem zaledwie kilku składników. Świetnie smakuje podawany z dodatkiem ugotowanej kaszy lub ryżu.
Przygotowanie 35 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
184 kcal
Kcal w porcji
252 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (150 g)
  • Cebula 1 sztuka (105 g)
  • Papryka zielona (80 g)
  • Papryka czerwona (80 g)
  • Papryka żółta (80 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kurczaka z papryką krok po kroku

Kurczaka i papryki pokrój w paski a cebulę w piórka.

Na oliwie podsmaż cebulę i pierś z kurczaka z 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, imbiru, papryki słodkiej, 0,25 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu i szczyptą soli.

Do podsmażonego mięsa, dodaj papryki i 4 łyżki wody.

Przykryj całość i duś na wolnym ogniu około 5 minut.

Jak oceniasz przepis na kurczaka z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat kurczaka z papryką

Mięso z kurczaka to najpopularniejsze mięso wśród Polaków. Jest delikatnie i można użyć go do wielu dań, a do tego jest szybkie w przygotowaniu, co jest bardzo istotne, jeżeli nie ma się dużo czasu na gotowanie. Inną zaletą tego mięsa jest wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczy w filetach z kurczaka, po które najchętniej sięgamy. Nie wiem, czy wiesz, że białko odpowiada za uczucie sytości, dlatego warto, uwzględnić je w każdym posiłku. Przykładowo kasza z warzywami da Ci mniejsze uczucie sytości niż kasza z mięsem (lub innym źródłem białka) i warzywami, nawet jeżeli oba posiłki będą miały taką samą objętość i kaloryczność. Kurczak z papryką jest właśnie świetnym dodatkiem do kasz lub ryżu. Jest to pyszny sos z piersią z kurczaka i papryką. Jego przygotowanie jest też bardzo szybkie i proste. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka, cebuli i papryk w kostkę. Najlepiej użyć kolorowych papryk, żeby danie było ciekawsze i mówiło, już samym swoim wyglądem, „Zjedz mnie”, ale jeżeli użyjesz tylko jednego koloru papryki to też nic złego się nie stanie. Teraz wyciągamy patelnię i rozgrzewamy ją z dodatkiem oliwy z oliwek. Na patelnię dodajemy najpierw kurczaka i podsmażamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następna jest papryka, którą także zarumieniłam. Na koniec dodajemy wodę z odrobiną koncentratu i przyprawami. Wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką, aby mogło dusić się na wolnym ogniu. Całość dusimy około 5 minut i nasz kurczak smażony z papryką jest już gotowy. Oczywiście możesz wzbogacić ten pomysł na kurczaka z papryką o inne składniki, które znajdują się w twojej kuchni. Poza cebulą dobrze pasuje tutaj także cukinia, czy pomidory. Filet z kurczaka z papryką możesz urozmaicać, dodając również inne ulubione przyprawy. U mnie jest to słodka i pikantna papryka, pieprz, imbir, kurkuma, bazylia, oregano i szczypta soli. Taka podstawowa wersja sprawdzi się w diecie studentów, dla których czas, prostota wykonania i niskie koszty są kluczowe w kuchni.

Alergeny w kurczaku z papryką

Lista alergenów dla kurczaka z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z papryką

Wartości odżywcze kurczaka z papryką

na 100g gotowej potrawy

Kurczak z papryką jest bezglutenowym daniem, o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(252g)
Energia (kcal)
73.03
184.03
Białko (g)
7.36
18.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(252g)
Węglowodany (g)
4.63
11.68
Węglowodany przyswajalne (g)
3.54
8.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(252g)
Tłuszcz (g)
2.89
7.28
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
2.17
Tłuszcze nienasycone (g)
2.03
5.11
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.66
4.17
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
0.94
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.68
54.64

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(252g)
Witamina A (µg (mcg))
31.98
80.59
Witamina B6 (mg)
0.35
0.89
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.16
Witamina C (mg)
63.57
160.21
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.71
1.78
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.67
6.74
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
3.25
8.19
Foliany (µg (mcg))
19.61
49.43
Beta karoten (µg (mcg))
309.44
779.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(252g)
Sód (mg)
15.66
39.47
Potas (mg)
224.32
565.28
Wapń (mg)
10.72
27.02
Fosfor (mg)
80.39
202.57
Magnez (mg)
15.78
39.77
Żelazo (mg)
0.36
0.91
Cynk (mg)
0.32
0.82
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z papryką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z papryką

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
150 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Papryka zielona
80 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Papryka czerwona
80 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 80 g
Papryka żółta
80 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
47.00