Przepis na kurczaka z papryką krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Kurczaka i papryki pokrój w paski a cebulę w piórka.

Na oliwie podsmaż cebulę i pierś z kurczaka z 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, imbiru, papryki słodkiej, 0,25 łyżeczki papryki ostrej, pieprzu i szczyptą soli.

Do podsmażonego mięsa, dodaj papryki i 4 łyżki wody.

Przykryj całość i duś na wolnym ogniu około 5 minut.

Czarna patelnia z kurczakiem z papryką, na metalowej, srebrnej podstawce.
kurczak z papryką
Koszt przygotowania dania
8.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
184 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Kurczak z papryką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku z papryką

Mięso z kurczaka to najpopularniejsze mięso wśród Polaków. Jest delikatnie i można użyć go do wielu dań, a do tego jest szybkie w przygotowaniu, co jest bardzo istotne, jeżeli nie ma się dużo czasu na gotowanie. Inną zaletą tego mięsa jest wysoka zawartość białka i niska zawartość tłuszczy w filetach z kurczaka, po które najchętniej sięgamy. Nie wiem, czy wiesz, że białko odpowiada za uczucie sytości, dlatego warto, uwzględnić je w każdym posiłku. Przykładowo kasza z warzywami da Ci mniejsze uczucie sytości niż kasza z mięsem (lub innym źródłem białka) i warzywami, nawet jeżeli oba posiłki będą miały taką samą objętość i kaloryczność. Kurczak z papryką jest właśnie świetnym dodatkiem do kasz lub ryżu. Jest to pyszny sos z piersią z kurczaka i papryką. Jego przygotowanie jest też bardzo szybkie i proste. Zaczynamy od pokrojenia kurczaka, cebuli i papryk w kostkę. Najlepiej użyć kolorowych papryk, żeby danie było ciekawsze i mówiło, już samym swoim wyglądem, „Zjedz mnie”, ale jeżeli użyjesz tylko jednego koloru papryki to też nic złego się nie stanie. Teraz wyciągamy patelnię i rozgrzewamy ją z dodatkiem oliwy z oliwek. Na patelnię dodajemy najpierw kurczaka i podsmażamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę i chwilę podsmażamy. Następna jest papryka, którą także zarumieniłam. Na koniec dodajemy wodę z odrobiną koncentratu i przyprawami. Wszystko mieszamy i przykrywamy pokrywką, aby mogło dusić się na wolnym ogniu. Całość dusimy około 5 minut i nasz kurczak smażony z papryką jest już gotowy. Oczywiście możesz wzbogacić ten pomysł na kurczaka z papryką o inne składniki, które znajdują się w twojej kuchni. Poza cebulą dobrze pasuje tutaj także cukinia, czy pomidory. Filet z kurczaka z papryką możesz urozmaicać, dodając również inne ulubione przyprawy. U mnie jest to słodka i pikantna papryka, pieprz, imbir, kurkuma, bazylia, oregano i szczypta soli. Taka podstawowa wersja sprawdzi się w diecie studentów, dla których czas, prostota wykonania i niskie koszty są kluczowe w kuchni.

Wartości odżywcze kurczaka z papryką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(252g)
Energia (kalorie)
73.03 kcal
184.03 kcal
Białko
7.36 g
18.56 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(252g)
Tłuszcz
2.89 g
7.28 g
Tłuszcze nasycone
0.83 g
2.09 g
Tłuszcze nienasycone
2.03 g
5.11 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.66 g
4.17 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.37 g
0.94 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kurczaka z papryką

Na 100g
Na porcję
(252g)
Witamina B6
0.35 mg
0.89 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.25 mg
8.19 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
19.61 µg (mcg)
49.43 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka z papryką

Na 100g
Na porcję
(252g)
Sód
15.66 mg
39.47 mg
Potas
224.32 mg
565.28 mg
Wapń
10.72 mg
27.02 mg
Fosfor
80.39 mg
202.57 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
15.78 mg
39.77 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
0.91 mg
Cynk
0.32 mg
0.82 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z papryką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku z papryką

Lista alergenów dla kurczaka z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczaka z papryką

Cena przygotowania kurczaka z papryką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
150 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Papryka zielona
80 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Papryka czerwona
80 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 80 g
Papryka żółta
80 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka z papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób