Szparagi w boczku
- Szparagi - 1 pęczek (500 g)
- Boczek surowy - 1 opakowanie (200 g)
- Pomidory koktajlowe - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na szparagi w boczku krok po kroku
Szparagi odłam mniej więcej w połowie lub na końcu.
Owiń szparagi w plastry boczku i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Dodaj przekrojone na pół pomidorki i zapiecz całość w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat szparagów w boczku
Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny.
Nie ma się co dziwić, warzywa te są pyszne, dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na szparagi w boczku.
Do przygotowania tego dania będą potrzebne Ci tak naprawdę tylko dwa składniki, będą to szparagi i plastry boczku. Dodatkowo pomidorki koktajlowe i opcjonalnie oliwa z oliwek. Wybierz oliwę extra virgin, powinna być ona w szklanym naczyniu, najlepiej o ciemnej barwie, po to, aby nie narazić tłuszczu na nadmierną ekspozycję na słońce, przez co zwiększa się szansa na utlenienie tłuszczu. To w konsekwencji może sprawić, że nasza oliwa z oliwek zjełczeje i będzie niezdatna do spożycia.
Skoro już mamy podstawowe składniki, zacznijmy przygotowywać szparagi w boczku.
Nie ma znaczenia z jakiego koloru szparag skorzystasz, mogą być one zielone lub białe, wybierz swoje ulubione.
Zatem, jak zrobić szparagi w boczku?
W pierwszej kolejności umyj dokładnie warzywa i ułam mniej więcej na wysokości połowy, szparagi tak naprawdę powinny ułamać się w odpowiednim miejscu, wystarczy, że złapiesz je na początku i końcu, a następnie delikatnie wygniesz.
Oderwane końcówki możesz zamrozić, a później przygotować z nich wywar lub risotto, dlatego nie ma konieczności ich wyrzucania.
Szparagi zawiń w boczek, połóż w naczyniu żaroodpornym, skropl delikatnie oliwą z oliwek i dodaj przekrojone na pół pomidorki, upiecz w piekarniku przez około 15-20 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie nasze pyszne, pieczone, szparagi są dobre do spożycia.
Będzie to świetny pomysł na dodatek do dania głównego, ale szparagi przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako przystawka.
Skoro już znasz mój przepis, przygotuj go i przekonaj się, że warzywa w takiej wersji są smaczne, a nawet najlepsze w okresie wiosenno-letnim.
Alergeny w szparagach w boczku
Lista alergenów dla szparagów w boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szparagi w boczku
Wartości odżywcze szparagów w boczku
Szparagi w podobny sposób możesz przygotować w piekarniku lub na patelni.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.