Przepis na szczupak faszerowany krok po kroku
- Szczupak cały 1200 g
- Ryż biały 200 g
- Cebula 100 g 1 mała sztuka
- Koperek ogrodowy świeży 20 g 1 pęczek
- Passata pomidorowa 300 g
- Marchewka 200 g 1 duża sztuka
- Pietruszka 100 g 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy 20 ml
Szczupaka oczyść dokładnie.
Dopraw rybę solą oraz pieprzem.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Marchew i pietruszkę obierz ze skórki.
Zetrzyj warzywa na tarce.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Zeszklij cebulę.
Dodaj marchew i pietruszkę.
Smaż przez 5 minut.
Dodaj passatę pomidorową, liść laurowy i ziele angielskie.
Dopraw solą i pieprzem.
Duś przez 10 minut.
Dodaj ryż na patelnię, dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Rybę nafaszeruj zepnij wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Podawaj na dużym półmisku.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba po grecku
-
Karp smażony
-
Ryba pieczona
-
Ryba na wigilię

(liczba kalorii)
Szczupak faszerowany - cechy przepisu
Więcej o szczupaku faszerowanym
Szczupak faszerowany to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawę można podawać na ciepło lub na zimno. Sprawdzony przepis na rybę można podać na święta lub inne wyjątkowe okazje. Przepis na szczupaka faszerowanego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szczupak, ryż, cebula, koper, passata pomidorowa, marchew, pietruszka korzeń, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić szczupaka faszerowanego? Szczupaka oczyść dokładnie. Dopraw rybę solą oraz pieprzem. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki. Zetrzyj warzywa na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę. Dodaj marchew i pietruszkę. Smaż przez 5 minut. Dodaj passatę pomidorową, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Dodaj ryż na patelnię, dodaj posiekany koper i wymieszaj. Rybę nafaszeruj, zepnij wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podawaj na dużym półmisku.
Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm.
Podsumowując: najlepszy faszerowany szczupak świetnie sprawdzi się podany jako przekąska dla całej rodziny. Potrawę można także podać na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa na obiad. Ryba jest bardzo smaczna i ma delikatne kruche mięso. Szczupak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Wartości odżywcze szczupaka faszerowanego
Węglowodany w szczupaku faszerowanym
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szczupaku faszerowanym
Lista alergenów dla szczupaka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na szczupak faszerowany nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- szczupak cały