Szczupak faszerowany

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:21 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szczupak faszerowany podany na ciemnym naczyniu.
Szczupak faszerowany
Szczupak faszerowany to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szczupaka można podawać na ciepło lub na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne danie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
424 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szczupak cały (1200 g)
  • Ryż biały (200 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Passata pomidorowa (300 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na szczupak faszerowany krok po kroku

Szczupaka oczyść dokładnie.

Dopraw rybę solą oraz pieprzem.

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Marchew i pietruszkę obierz ze skórki.

Zetrzyj warzywa na tarce.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Zeszklij cebulę.

Dodaj marchew i pietruszkę.

Smaż przez 5 minut.

Dodaj passatę pomidorową, liść laurowy i ziele angielskie.

Dopraw solą i pieprzem.

Duś przez 10 minut.

Dodaj ryż na patelnię, dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Rybę nafaszeruj zepnij wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Podawaj na dużym półmisku.

Jak oceniasz przepis na szczupak faszerowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat szczupaka faszerowanego

Szczupak faszerowany to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Potrawę można podawać na ciepło lub na zimno. Sprawdzony przepis na rybę można podać na święta lub inne wyjątkowe okazje. Przepis na szczupaka faszerowanego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szczupak, ryż, cebula, koper, passata pomidorowa, marchew, pietruszka korzeń, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić szczupaka faszerowanego? Szczupaka oczyść dokładnie. Dopraw rybę solą oraz pieprzem. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę obierz ze skórki. Zetrzyj warzywa na tarce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę. Dodaj marchew i pietruszkę. Smaż przez 5 minut. Dodaj passatę pomidorową, liść laurowy i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut. Dodaj ryż na patelnię, dodaj posiekany koper i wymieszaj. Rybę nafaszeruj, zepnij wykałaczkami i umieść w naczyniu do zapiekania. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podawaj na dużym półmisku.

Szczupak jest drapieżną rybą żyjącą w słodkich wodach naszych jezior. Jest on rybą zawierającą małą ilość tłuszczu. Jest dobrym źródłem jodu witaminy D, selenu i cynku. Szczupak jest dobrym źródłem białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Ryż jest zbożem bez glutenowym. Dlatego jest zalecany dla osób chorych na celiakię lub mających nietolerancję glutenu. Uprawiany jest od setek tysięcy lat. Ryż jest przede wszystkim źródłem węglowodanów. Ryż jest źródłem witamin z grupy B oraz selenu, cynku i fosforu. Selen bierze udział w procesie wytwarzania przez tarczycę prawidłowych ilości hormonów, które odpowiadają między innymi za nasz metabolizm.

Podsumowując: najlepszy faszerowany szczupak świetnie sprawdzi się podany jako przekąska dla całej rodziny. Potrawę można także podać na ciepło z dodatkiem ziemniaków lub pieczywa na obiad. Ryba jest bardzo smaczna i ma delikatne kruche mięso. Szczupak jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w szczupaku faszerowanym

Lista alergenów dla szczupaka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • szczupak cały

Wartości odżywcze szczupaka faszerowanego

na 100g gotowej potrawy

Szczupak faszerowany to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się podana dla osób na diecie redukcyjnej. Potrawa zawiera także sporą ilość błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
106.24
424.97
Białko (g)
11.93
47.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
10.96
43.82
Węglowodany przyswajalne (g)
10.05
40.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
3.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.52
6.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.41
1.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.12
4.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
2.90
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.39
1.56
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.87
87.48
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
97.07
388.26
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.12
4.49
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.10
24.41
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.40
5.61
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.78
47.10
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.76
7.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.64
74.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
58.33
233.31
Potas (mg)
274.93
1099.74
Wapń (mg)
42.83
171.33
Fosfor (mg)
146.32
585.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.21
104.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.82
Cynk (mg)
0.60
2.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szczupaka faszerowanego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szczupaka faszerowanego

Koszt składników
132.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczupak cały
1200 g
27.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 4
92.57
Za 1200 g
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Passata pomidorowa
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
100 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
132.50