Szarlotka sypana

Opublikowano: 19.03.2023 r., 13:42 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek szarlotki na talerzu
Szarlotka sypana
Nie masz pomysłu na domowe ciasto, które przygotujesz w kilka chwil na niewielką sumę? Koniecznie poznaj mój przepis na szarlotkę.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
177 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (180 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (120 g)
  • Jabłko (1500 g)
  • Masło (160 g)
  • Kasza manna - 1 szklanka (180 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (20 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (20 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na szarlotkę sypaną krok po kroku

Wszystkie sypkie produkty wsyp do miski i dokładnie wymieszaj.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, umieść je w misce dodaj cukier waniliowy i cynamon. Całość wymieszaj.

Foremkę nasmaruj masłem, a suche składniki podziel na 3 równe części.

Jedną część suchych składników wysyp na blaszkę, dodaj porcje jabłek, znowu posyp suchymi składnikami i dodaj jabłka. Postępuj tak do momentu wykończenia składników.

Pozostałe masło zetrzyj na tarce i posyp górę ciasta.

Całość upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę sypaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób

Więcej informacji na temat szarlotki sypanej

Zawsze myślałeś, że szarlotka to wymagający przepis i nigdy nie chciałeś o nim myśleć a co dopiero go wykonać? Nic bardziej mylnego.

Poznaj przepis na szarlotkę sypaną, która jest tak samo pyszna i słodka jak tradycyjna wersja, na którą przepis znajdziesz w moich innych propozycjach. Podstawowe składniki do ich przygotowania na pewno masz w swoim domu, a jeśli nie to z całą pewnością dostaniesz je w każdym sklepie.

Moja najlepsza szarlotka sypana powstałą z jabłek tartych, jeśli jednak nie masz czasu lub jabłek pod ręką postaw na mus z jabłek.

Mus jabłkowy możesz bardzo szybko przygotować w swojej kuchni, wtedy na pewno cały dom wypełni się niesamowitym jesiennym aromatem. Spróbuj połączyć mus jabłkowy z cynamonem, goździkami lub przyprawą korzenną, a kruchy spód ciasta z aromatem waniliowym lub jeszcze lepszą wersją będzie laska wanilii. Jeśli nie masz czasu lub ochoty przygotowywać samodzielnie nadzienia jabłkowego, śmiało możesz postawić na kupny mus jabłkowy. Znajdziesz go w każdym większym sklepie, najczęściej występuje on w szklanym słoiku. Jeśli zdecydujesz się, na taką opcję pamiętaj, aby zwrócić uwagę na skład takiego produktu. Ważne jest aby nie było dodatku cukru. Jabłka same w sobie zawierają słodycz, zdecydowanie wystarczy aby ich nie dosładzać. Delikatnie je podgrzej i połącz z przyprawami, o których wspominałam wcześniej. Domowa wersja jabłecznika z musem jabłkowym zadowoleni najbardziej wymagających gości. To niesamowicie pyszny deser, który możesz zafundować w swoich progach przybyłym gościom. Za dodatki mogą posłużyć tutaj lody waniliowe lub śmietankowe albo po prostu cukier puder, którym udekorujesz kawałek ciasta. Szarlotka z musem jabłkowym to także dobry pomysł na drugie śniadanie poza domem. Śmiało możesz zabrać kawałek do pracy, szkoły czy na uczelnię. To będzie idealna chwila odpoczynku w ciągu zabieganego dnia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch przy słodka przekąska w ciągu dnia. Od czasu do czasu, każdy z nas ma ochotę na chwilę przyjemności. Nie widzę powodu żeby sobie odmawiać. Jeśli wykonujemy ciasto w domu, mamy 100% pewność co znajduje się w środku. Nie musimy się martwić o konserwanty, dodane cukry czy barwniki. Dlatego jeszcze bardziej polecam. Nasza smaczna i dobra dla każdego szarlotka powstanie w nieco ponad 30 minut.

Zatem, jak zrobić szarlotkę sypaną? Zobacz ten sprawdzony przepis i przekonaj się sam, że jest najlepsza.

Alergeny w szarlotce sypanej

Lista alergenów dla szarlotki sypanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szarlotki sypanej

na 100g gotowej potrawy

Do szalotki możesz użyć dowolnego rodzaju jabłek lub musu jabłkowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
177.59
177.59
Białko (g)
2.49
2.49
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
28.45
28.45
Węglowodany przyswajalne (g)
26.23
26.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.23
2.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.28
6.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.30
4.30
Tłuszcze nienasycone (g)
1.98
1.98
Cholesterol (mg)
15.71
15.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
52.10
52.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.02
49.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.88
0.88
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.17
21.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.18
29.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
3.42
3.42
Potas (mg)
190.29
190.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
53.00
53.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.00
93.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.92
10.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
0.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.22
0.22
Brak danych dla: cukier, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki sypanej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki sypanej

Koszt składników
20.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
180 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Cukier
120 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Jabłko
1500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Masło
160 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 160 g
Kasza manna
180 g
1 szklanka
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 180 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Cukier wanilinowy
20 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
20.10