Syrop z płatków róży

Opublikowano: 02.12.2022 r., 12:43 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
syrop z płatków róży
Syrop z płatków róży
Poznaj przepis na domowy syrop z płatków róży na wzmocnienie odporności w sezonie jesienno zimowym.
Przygotowanie 40 min
38 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Płatki róży (100 g)
  • Cukier 1 szklanka (120 g)
  • Cytryna 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na syrop z płatków róży krok po kroku

Płatki róży opłucz i odetnij białe części.

W garnku zagotuj szklankę wody z cukrem.

Wrzuć płatki róży, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj, zagotuj i podgrzewaj na średnim ogniu ok. 5 minut.

Przykryj garnek i odstaw na 24 godziny.

Odcedź płatki, syrop ponownie zagotuj i gorący rozlej do butelek lub słoików.

Jak oceniasz przepis na syrop z płatków róży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat syropu z płatków róży

Domowy syrop z płatków róży to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Płatki róży mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego ich przetwory świetnie sprawdzą się jako naturalne produkty wzmacniające odporność. Dzika róża należy do roślin o najwyższej zawartości witaminy C. Co prawda zdecydowanie większą zawartość znajdziemy w owocach niż płatkach, jednak płatki róży również są bardzo wartościowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z płatków róży, aby był naprawdę dobry, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie inspiracją i wskazówką. Do przygotowania syropu z płatków róży potrzebujesz wyłącznie płatków, wyłącznie wody, soku z cytryny i cukru. Warto jednak chociaż częściowo zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem, w celu obniżenia kaloryczność i indeksu glikemicznego syropu. Dzięki temu jego walory zdrowotne będą zdecydowanie wyższe. Aby przygotować syrop wystarczy zalać umyte, przebrane płatki gorącą wodą, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować, odcedzić i rozlać do butelek lub słoików. Przed przystąpieniem do gotowania, z płatków warto odciąć białe końce. Jest to dość mozolna praca, jednak mogą one nadawać gorzki smak. Tak syrop z płatków róży świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowej lemoniady, czy herbaty (najlepiej nie wrzącej, ale lekko przestudzonej). Jak widzisz, przepis na syrop z płatków róży nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. Z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Warto za jednym razem zrobić jego większą ilość, aby móc korzystać z niego przez cały okres jesienno-zimowy. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, szybki, sprawdzony przepis na płatki róży, który na pewno Cię zainspiruje.

Alergeny w syropie z płatków róży

Lista alergenów dla syropu z płatków róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z płatków róży

Wartości odżywcze syropu z płatków róży

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z płatków róży 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z płatków róży

Koszt składników
53.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki róży
100 g
10.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 5
50.00
Za 100 g
Cukier
120 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
53.80