Jak zrobić wodę różaną?

Jak zrobić wodę różaną
Jak zrobić wodę różaną
ikona podziel się
Opublikowano: 08.06.2023 r., 13:08 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić wodę różaną? Jest to niezwykle proste! Potrzebujesz do tego tylko dużego słoja, płatków róży i cukru. Możesz dodać również nieco soku z cytryny.

  1. Płatki dokładnie oczyść, pamiętaj, że powinny być wolne od wszelkich chemicznych substancji.
  2. Płatki róży umieść na dnie słoika, nie musi być ich dużo - jednak nie mniej niż 2 garści.
  3. Płatki zalej ciepłą, jednak nie gorącą wodą. Najlepiej użyć 1 l wody.
  4. Do całości dodaj cukier - 2 łyżki i sok z cytryny, jeśli z niego korzystasz. Wymieszaj i odstaw.
  5. Całość będzie gotowa po upływie 24 h. Po tym czasie całość odcedź.

Jak zrobić wodę różaną? Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak zrobić wodę różaną? Jest to niezwykle proste! Potrzebujesz do tego tylko dużego słoja, płatków róży i cukru. Możesz dodać również nieco soku z cytryny.

  1. Płatki dokładnie oczyść, pamiętaj, że powinny być wolne od wszelkich chemicznych substancji.
  2. Płatki róży umieść na dnie słoika, nie musi być ich dużo - jednak nie mniej niż 2 garści.
  3. Płatki zalej ciepłą, jednak nie gorącą wodą. Najlepiej użyć 1 l wody.
  4. Do całości dodaj cukier - 2 łyżki i sok z cytryny, jeśli z niego korzystasz. Wymieszaj i odstaw.
  5. Całość będzie gotowa po upływie 24 h. Po tym czasie całość odcedź.

Woda różana to doskonały pomysł na dodatek do smacznych, domowych lemoniad, czy naparów. Nie wiesz, jak zrobić samemu domową, wodę? Oto sprawdzony sposób. Wystarczy tylko połączyć płatki róż z ciepłą wodą. Jeśli chcesz, całość możesz najpierw razem podgotować, by smakowały lepiej. Jeśli nie masz możliwości otrzymania takiej wody z płatków róż, bo nie masz do nich dostępu, to możesz też stworzyć ją w nieco prostszy sposób - z olejku różanego do ciasta. Pamiętaj, by nie dodawać zbyt dużych jego ilości, gdyż aromat jest niezwykle skoncentrowany.

Chcesz cieszyć się najlepszą lemoniadą różaną przygotowaną samodzielnie w domu? Sprawdzony sposób na nią to połączenie wody różanej z sokiem z limonki, a także brązowym cukrem. Do całości świetnie nada się również mięta, która dodatkowo podkręci smak. Niektórzy dodają również nieco melisy, która ze względu na orzeźwiający, lekko cytrusowy smak doskonale wzbogaca nutę smakową lemoniady. To wspaniała opcja do picia w upalny, letni dzień.

Woda różana stosowana w przemyśle kosmetycznym to nie ta sama woda, którą można spożywać. Dlatego, jeśli chcesz zakupić ją w sklepie, to koniecznie wykorzystaj tylko tę, którą można znaleźć na dziale żywności. W innym przypadku możesz niestety ulec zatruciu. Uważaj również na popularne w internecie przepisy na wodę różaną, część z nich odnosi się do wody różanej kosmetycznej. Dlatego jej głównym składnikiem jest woda destylowana. Choć może się wydawać, że jest ona bezpieczna do spożywania, to nie jest to prawda. Jednorazowe wypicie wody destylowanej nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Nie warto jednak robić tego regularnie. Przede wszystkim substancja smakuje inaczej niż zwykła woda — jest po prostu niesmaczna. Poza tym nie ma w niej składników mineralnych, które są cenne dla ludzkiego organizmu. Regularne jej picie stanowi więc duże ryzyko niedoborów. Może powodować „wypłukiwanie” z organizmu cennych składników.

Choć może się wydawać, że woda różana jest tylko smacznym dodatkiem, który sprawia, że zwyczajna woda smakuje nieco lepiej, to jednak warto włączyć ją do menu nie tylko z tego powodu. Świetnie nadaje się dla osób mających problemy ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, gdyż działa regulacyjnie na krążenie, a także wzmacnia naczynka. Co więcej, niektóre badania świadczą o jej działaniu regulującym pracę samego serca. Dodatkowo wykazuje ona aktywności antyoksydacyjną oraz przeciwzapalną.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto