Syrop z płatków róży
- Płatki róży (100 g)
- Cukier - 1 szklanka (120 g)
- Cytryna - 1 sztuka (100 g)
Przepis na syrop z płatków róży krok po kroku
Płatki róży opłucz i odetnij białe części.
W garnku zagotuj szklankę wody z cukrem.
Wrzuć płatki róży, dodaj sok z cytryny. Wymieszaj, zagotuj i podgrzewaj na średnim ogniu ok. 5 minut.
Przykryj garnek i odstaw na 24 godziny.
Odcedź płatki, syrop ponownie zagotuj i gorący rozlej do butelek lub słoików.
Więcej informacji na temat syropu z płatków róży
Domowy syrop z płatków róży to pomysł na pyszne przetwory na zimę. Płatki róży mają wiele właściwości zdrowotnych, dlatego ich przetwory świetnie sprawdzą się jako naturalne produkty wzmacniające odporność. Dzika róża należy do roślin o najwyższej zawartości witaminy C. Co prawda zdecydowanie większą zawartość znajdziemy w owocach niż płatkach, jednak płatki róży również są bardzo wartościowe. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z płatków róży, aby był naprawdę dobry, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz najlepszy, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie inspiracją i wskazówką. Do przygotowania syropu z płatków róży potrzebujesz wyłącznie płatków, wyłącznie wody, soku z cytryny i cukru. Warto jednak chociaż częściowo zastąpić cukier ksylitolem lub erytrytolem, w celu obniżenia kaloryczność i indeksu glikemicznego syropu. Dzięki temu jego walory zdrowotne będą zdecydowanie wyższe. Aby przygotować syrop wystarczy zalać umyte, przebrane płatki gorącą wodą, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować, odcedzić i rozlać do butelek lub słoików. Przed przystąpieniem do gotowania, z płatków warto odciąć białe końce. Jest to dość mozolna praca, jednak mogą one nadawać gorzki smak. Tak syrop z płatków róży świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowej lemoniady, czy herbaty (najlepiej nie wrzącej, ale lekko przestudzonej). Jak widzisz, przepis na syrop z płatków róży nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. Z pewnością poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Warto za jednym razem zrobić jego większą ilość, aby móc korzystać z niego przez cały okres jesienno-zimowy. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty, szybki, sprawdzony przepis na płatki róży, który na pewno Cię zainspiruje.
Alergeny w syropie z płatków róży
Lista alergenów dla syropu z płatków róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z płatków róży
Wartości odżywcze syropu z płatków róży
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.