Syrop z pigwowca

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pigwowiec syrop w butelce
Syrop z pigwowca
Syrop z pigwowca to doskonała opcja dla wszystkich miłośników aromatycznych napojów. Syrop wspaniale sprawdzi się do herbaty, czy jesiennych naparów oraz kompotów.
Przygotowanie 20 min
437 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Owoc pigwowca (1000 g)
  • Cukier trzcinowy (1000 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na syrop z pigwowca krok po kroku

Owoce umyj, usuń gniazda nasienne.

Wszystkie pokrój na bardzo drobne paseczki.

Owoce układaj w słoiku warstwami, oddzielając kolejne warstwy cukrem.

Gdy wykorzystasz wszystkie owoce, całość dokładnie dociśnij np. wałkiem lub rączką od tłuczka.

Syrop wstaw do lodówki.

Po około 3 dniach będzie gotowy do użycia.

Możesz również zlać go do osobnych butelek.

Jak oceniasz przepis na syrop z pigwowca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat syropu z pigwowca

Syrop z pigwowca to doskonała opcja dla wszystkich miłośników aromatycznych napojów. Syrop wspaniale sprawdzi się do herbaty, czy jesiennych naparów oraz kompotów.

Przepis na syrop z pigwowca to doskonały pomysł na wspaniały dodatek do herbaty, Całość idealnie sprawdzi się na zimę do słoików. Poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca, gdyż wystarczy kilka prostych kroków, by móc wykonać ten pyszny i niezwykle aromatyczny syrop. Wykonanie go w warunkach domowych sprawia, że można dostosować ilość słodkości do swoich potrzeb. Dzięki temu można dodać znacznie mniej słodzika niż w gotowych produktach, dostępnych w sklepie. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy dbają o to, co ląduje na ich talerzach i starają się wybierać produkty jak najbardziej naturalne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z pigwowca, który zachwyci smakiem, a przy okazji będzie w pełni domowy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie, Z tego przepisu dowiesz się, ile cukru należy dodać do pigwowca, by był słodki, a przy okazji całkiem smaczny. Wykonuje się go dość łatwo, a jego smak przywodzi na myśl ciepłe, letnie wieczory. To wspaniały dodatek do deserów, a w szczególności słodkich ciast, gdyż wspaniale równoważy ich smak. To idealny pomysł na wykorzystanie owoców pigwowca w przepyszny sposób i zachowanie ich aromatu na dłużej. Ma idealnie zbalansowany smak. Nie jest ani za słodki, ani za kwaśny, co często zdarza się przy tego typu napojach. To zasługa dodatku cukru i miodu w odpowiednich proporcjach. Pigwowiec to niezwykle zdrowy owoc. Owoce pigwowca charakteryzują się przede wszystkim wysoką ilością kwasu askorbinowego (witaminy C), który jest skutecznym utleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz poprawia pracę układu krążenia. Owoce pigwowca wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego syrop przygotowany z małych, cierpkich jabłuszek może być stosowany w jesiennych infekcjach. Dodatek soku z pigwowca do herbaty może wspomagać leczenie suchego kaszlu. Warto więc skorzystać z tego prostego przepisu i przygotować ten cudowny napój.

Alergeny w syropie z pigwowca

Lista alergenów dla syropu z pigwowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z pigwowca

Wartości odżywcze syropu z pigwowca

na 100g gotowej potrawy

To niezwykle zdrowy dodatek, który zawiera sporo cennych właściwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
218.50
437.00
Białko (g)
0.26
0.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
56.70
113.39
Węglowodany przyswajalne (g)
55.75
111.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.05
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
2.00
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.50
15.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.01
0.03
Niacyna (mg)
0.15
0.31
Foliany (µg (mcg))
2.00
4.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
16.00
32.00
Potas (mg)
165.00
330.00
Wapń (mg)
47.00
94.00
Fosfor (mg)
10.50
21.00
Magnez (mg)
8.50
17.00
Żelazo (mg)
0.70
1.41
Cynk (mg)
0.04
0.07
Miedź (mg)
0.09
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z pigwowca 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z pigwowca

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc pigwowca
1000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1000 g
Cukier trzcinowy
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Koszt składników
40.00