Syrop z pigwowca
Przepis na syrop z pigwowca krok po kroku
Owoce umyj, usuń gniazda nasienne.
Wszystkie pokrój na bardzo drobne paseczki.
Owoce układaj w słoiku warstwami, oddzielając kolejne warstwy cukrem.
Gdy wykorzystasz wszystkie owoce, całość dokładnie dociśnij np. wałkiem lub rączką od tłuczka.
Syrop wstaw do lodówki.
Po około 3 dniach będzie gotowy do użycia.
Możesz również zlać go do osobnych butelek.
Więcej informacji na temat syropu z pigwowca
Syrop z pigwowca to doskonała opcja dla wszystkich miłośników aromatycznych napojów. Syrop wspaniale sprawdzi się do herbaty, czy jesiennych naparów oraz kompotów.
Przepis na syrop z pigwowca to doskonały pomysł na wspaniały dodatek do herbaty, Całość idealnie sprawdzi się na zimę do słoików. Poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca, gdyż wystarczy kilka prostych kroków, by móc wykonać ten pyszny i niezwykle aromatyczny syrop. Wykonanie go w warunkach domowych sprawia, że można dostosować ilość słodkości do swoich potrzeb. Dzięki temu można dodać znacznie mniej słodzika niż w gotowych produktach, dostępnych w sklepie. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy dbają o to, co ląduje na ich talerzach i starają się wybierać produkty jak najbardziej naturalne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić syrop z pigwowca, który zachwyci smakiem, a przy okazji będzie w pełni domowy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie, Z tego przepisu dowiesz się, ile cukru należy dodać do pigwowca, by był słodki, a przy okazji całkiem smaczny. Wykonuje się go dość łatwo, a jego smak przywodzi na myśl ciepłe, letnie wieczory. To wspaniały dodatek do deserów, a w szczególności słodkich ciast, gdyż wspaniale równoważy ich smak. To idealny pomysł na wykorzystanie owoców pigwowca w przepyszny sposób i zachowanie ich aromatu na dłużej. Ma idealnie zbalansowany smak. Nie jest ani za słodki, ani za kwaśny, co często zdarza się przy tego typu napojach. To zasługa dodatku cukru i miodu w odpowiednich proporcjach. Pigwowiec to niezwykle zdrowy owoc. Owoce pigwowca charakteryzują się przede wszystkim wysoką ilością kwasu askorbinowego (witaminy C), który jest skutecznym utleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz poprawia pracę układu krążenia. Owoce pigwowca wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego syrop przygotowany z małych, cierpkich jabłuszek może być stosowany w jesiennych infekcjach. Dodatek soku z pigwowca do herbaty może wspomagać leczenie suchego kaszlu. Warto więc skorzystać z tego prostego przepisu i przygotować ten cudowny napój.
Alergeny w syropie z pigwowca
Lista alergenów dla syropu z pigwowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z pigwowca
Wartości odżywcze syropu z pigwowca
To niezwykle zdrowy dodatek, który zawiera sporo cennych właściwości.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.