Syrop z cytryny i miodu

Opublikowano: 31.08.2022 r., 20:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy syrop z cytryny
Syrop z cytryny i miodu
Wszystkim z nas jest znany syrop z cebuli, który przygotowywały nasze mamy i babcie, dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na syrop z cytryny i miodu.
Przygotowanie 20 min
15 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Cytryna - 2 sztuki (200 g)
  • Miód - 4 łyżki (40 g)
  • Imbir korzeń (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik 500 ml

Przepis na syrop z cytryny i miodu krok po kroku

Cytrynę sparz we wrzątku i pokrój w plastry.

Imbir zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.

Ułóż plastry cytryny i imbir do słoików.

Zalej całość miodem i szczelnie zakręć.

Odstaw całość na 24 h, w tym czasie powstanie syrop.

Jak oceniasz przepis na syrop z cytryny i miodu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat syropu z cytryny i miodu

Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dzisiaj jednak przedstawię Ci delikatną modyfikację, poznaj mój przepis na syrop z cytryny i miodu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Zatem, jak zrobić syrop z cytryny i miodu?

Wystarczy, że kilka cytryn sparzysz we wrzątku i pokroisz w plastry, imbir zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.

Przełóż całość do szklanego słoiczka lub szklanki i zalej miodem. Dokładnie wymieszaj, zamknij i odstaw na kilka godzin. W tym czasie cytryna zacznie puszczać sok, który będzie naszym syropem.

Po tym czasie wystarczy, że przelejesz sok przez gazę, aby pozbyć się kawałków imbiru.

W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować na przeziębienie, na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy syrop z cytryny i miodu ma jakieś wady?

Głównym składnikiem jest cytryna i imbir, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest miód. Dzięki niemu cytryna wypuszcza sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu z cytryny jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy, domowy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Alergeny w syropie z cytryny i miodu

Lista alergenów dla syropu z cytryny i miodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z cytryny i miodu

Wartości odżywcze syropu z cytryny i miodu

na 100g gotowej potrawy

Zamiast miodu możesz postawić na cukier.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
75.72
15.14
Białko (g)
1.11
0.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
20.86
4.17
Węglowodany przyswajalne (g)
18.55
3.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.30
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
0.94
0.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.82
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.02
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
0.69
0.14
Witamina B6 (mg)
0.09
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.48
7.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.00
Niacyna (mg)
0.21
0.04
Foliany (µg (mcg))
9.76
1.95
Beta karoten (µg (mcg))
2.07
0.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
4.17
0.83
Potas (mg)
173.90
34.78
Wapń (mg)
21.52
4.30
Fosfor (mg)
17.45
3.49
Magnez (mg)
13.21
2.64
Żelazo (mg)
0.20
0.04
Cynk (mg)
0.13
0.03
Miedź (mg)
0.07
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z cytryny i miodu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z cytryny i miodu

Koszt składników
22.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
200 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Imbir korzeń
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Koszt składników
22.10