Syrop z cytryny i miodu
- Cytryna - 2 sztuki (200 g)
- Miód - 4 łyżki (40 g)
- Imbir korzeń (50 g)
Przepis na syrop z cytryny i miodu krok po kroku
Cytrynę sparz we wrzątku i pokrój w plastry.
Imbir zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
Ułóż plastry cytryny i imbir do słoików.
Zalej całość miodem i szczelnie zakręć.
Odstaw całość na 24 h, w tym czasie powstanie syrop.
Więcej informacji na temat syropu z cytryny i miodu
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.
Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dzisiaj jednak przedstawię Ci delikatną modyfikację, poznaj mój przepis na syrop z cytryny i miodu.
To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.
Zatem, jak zrobić syrop z cytryny i miodu?
Wystarczy, że kilka cytryn sparzysz we wrzątku i pokroisz w plastry, imbir zetrzyj na tarce lub drobno pokrój.
Przełóż całość do szklanego słoiczka lub szklanki i zalej miodem. Dokładnie wymieszaj, zamknij i odstaw na kilka godzin. W tym czasie cytryna zacznie puszczać sok, który będzie naszym syropem.
Po tym czasie wystarczy, że przelejesz sok przez gazę, aby pozbyć się kawałków imbiru.
W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować na przeziębienie, na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Zatem czy syrop z cytryny i miodu ma jakieś wady?
Głównym składnikiem jest cytryna i imbir, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest miód. Dzięki niemu cytryna wypuszcza sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu z cytryny jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy, domowy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.
Alergeny w syropie z cytryny i miodu
Lista alergenów dla syropu z cytryny i miodu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z cytryny i miodu
Wartości odżywcze syropu z cytryny i miodu
Zamiast miodu możesz postawić na cukier.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.