Świeżynka

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradicionalna polska potrawa mięsna
Świeżynka
Świeżynka to smaczne danie mięsne, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Pod tą ciekawą nazwą kryje się duszona wieprzowina z dużym dodatkiem cebuli.
Przygotowanie 30 min
Czas duszenia 30 min
1160 kcal
Kcal w porcji
289 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Podgardle wieprzowe (500 g)
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Cebula (100 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na świeżynkę krok po kroku

Mięso pokrój w dość dużą kostkę.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój drobno.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek i cebulę.

Powoli wrzuć do garnka mięso. Dodaj przyprawy.

Przesmaż je delikatnie

Przykryj mięso i duś 60 minut, od czasu do czasu mieszając.

Jak oceniasz przepis na świeżynkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat świeżynki

Świeżynka to smaczne danie mięsne, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Pod tą ciekawą nazwą kryje się duszona wieprzowina z dużym dodatkiem cebuli.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić świeżynkę, by powstało smaczne i dobre dla początkujących kucharzy danie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak usmażyć świeżynkę krok po kroku. To pyszne danie zyskało swoją nazwę od tego, że dawniej przygotowywano ją po świniobiciu ze świeżego mięsa. To nazwa, która zwykle nie jest już adekwatna. W obecnych czasach zwykle sięgamy po mięso z marketów, czy sklepów mięsnych. Jednak jej smak jest równie dobry, dlatego warto po nią sięgać na co dzień.

Przepis na świeżynkę to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie wiesz, co zrobić z mięsa wieprzowego koniecznie wypróbuj tej receptury. Mięso wieprzowe jest dość popularne w Polsce. Gości na stołach raczej często. Dużo częściej niż wołowina, czy drób. Jednak najczęściej w formie kotleta. To dobra forma, jednak może się łatwo znudzić. Jeśli nie wiesz, jak w inny sposób przygotować wieprzowinę wypróbuj świeżynkę.

Mięso wołowe nie kojarzy się zwykle ze zdrowym. To dlatego, że zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mają niekorzystny wpływ na układ sercowy. Jednak warto również wiedzieć, że jest to doskonałe źródło cynku, który jest niezbędny w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia, gdyż wspomaga układ odpornościowy. Poza tym czerwone mięso jest też doskonałym źródłem żelaza. To pierwiastek, który jest niezbędny dla wielu reakcji zachodzących w organizmie człowieka. Warto jednak wiedzieć, że jego zbyt duże ilości działają negatywnie na organizm i mogą nasilać stan zapalny. Dlatego z mięsem czerwonym nie można przesadzać. Gdy gości w menu raz na jakiś czas nic złego się nie dzieje, jednak nadmiar może być niebezpieczny dla zdrowia. W tym przepisie mięso dodatkowo jest przygotowane w zdrowy sposób. Nie jest smażone na głębokim tłuszczu, tylko delikatnie duszone na małej ilości oliwy. To zdrowa obróbka, która sprawdzi się w codziennej diecie.

Alergeny w świeżynce

Lista alergenów dla świeżynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na świeżynkę

Wartości odżywcze świeżynki

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(289g)
Energia (kcal)
401.53
1160.43
Białko (g)
14.10
40.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(289g)
Węglowodany (g)
1.10
3.17
Węglowodany przyswajalne (g)
0.93
2.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(289g)
Tłuszcz (g)
37.48
108.33
Tłuszcze nasycone (g)
14.38
41.57
Tłuszcze nienasycone (g)
23.10
66.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.60
53.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.50
13.00
Cholesterol (mg)
68.40
197.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(289g)
Witamina A (µg (mcg))
1.73
5.00
Witamina B6 (mg)
0.22
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.18
Witamina C (mg)
0.91
2.63
Witamina E (mg)
0.81
2.34
Retinol (µg (mcg))
1.73
5.00
Tiamina (mg)
0.43
1.26
Ryboflawina (mg)
0.23
0.66
Niacyna (mg)
4.22
12.20
Foliany (µg (mcg))
3.84
11.08
Beta karoten (µg (mcg))
0.13
0.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(289g)
Sód (mg)
39.97
115.50
Potas (mg)
226.11
653.45
Wapń (mg)
11.39
32.92
Fosfor (mg)
148.42
428.95
Magnez (mg)
11.04
31.90
Żelazo (mg)
0.68
1.96
Cynk (mg)
1.75
5.05
Miedź (mg)
0.08
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny świeżynki 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania świeżynki

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podgardle wieprzowe
500 g
17.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.50
Za 500 g
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
55.00