Surówka z selera z rodzynkami
- Seler korzeniowy - 1 mała główka (300 g)
- Jabłko - 1 szt (180 g)
- Majonez - 1 łyżka (25 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 2 łyżki (50 ml)
- Rodzynki - 3 łyżki (60 g)
Przepis na surówkę z selera z rodzynkami krok po kroku
Seler i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rodzynki przełóż na sitko i przelej wrzątkiem, dodaj do pozostałych składników.
Do surówki dodaj majonez i jogurt.
Dopraw solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszaj.
Więcej informacji na temat surówki z selera z rodzynkami
Surówka z selera z rodzynkami jest świetnym wyborem dla wszystkich miłośników słodko słonych połączeń. Tak podany seler smakuje wyśmienicie, zwłaszcza, gdy surówka jest odpowiednio schłodzona. Idealnie komponuje się ona z wytrawnymi potrawami, zwłaszcza z mięsami. Będzie doskonałym wyborem do obiadu, gdyż jej wspaniały smak odmieni nawet najnudniejsze danie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z selera z rodzynkami, która będzie naprawdę pyszna i niezbyt skomplikowana, to ten przepis będzie doskonałą opcją. Powstaje z niego naprawdę fantastyczne danie, które idealnie dopełni każdy obiad czy kolację. Całość jest bardzo prosta, dlatego będzie dobrym wyborem nawet dla początkujących kucharzy. Całość da się zrobić w niezwykle szybkim czasie, co stanowi duży plus, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt pracochłonnymi przepisami.
W tej opcji podaje się surówkę z majonezem, jednak by nie była zbyt ciężkostrawna, całość łagodzi dość spora ilość naturalnego jogurtu. Warto wybrać gęsty, najlepiej grecki, który konsystencją przypomina właśnie majonez. Ze względu na dodatek jogurtu całość ma więcej białka, przez co jest bardziej sycąca. Dodatkowo częściowa zamiana majonezu powoduje, ze w surówce znajduje się mniej tłuszczy nasyconych, co korzystnie wpływa na cały układ krwionośny.
Ta surówka oprócz tego, że jest pyszna, ma również dobry wpływ na cały organizm. To idealny sposób na włączenie do swojego menu selera, który choć nie jest zbyt popularny, jest składnikiem diety niezwykle cennym. To dobre źródło wapnia, magnezu, fosforu i potasu, a także witamin A, C czy B6. Ma również sporo błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Dlatego tak ważne jest, by gościł w codziennej diecie, a ten przepis pozwala przemycić go w bardzo łatwy sposób.
Ta surówka świetnie się sprawdzi do obiadu, czy kolacji. Łączy się w niej pyszny smak i aromat selera i słodkie rodzynki, które wspaniale się z nim komponują. Jest tak smaczna, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Ten przepis na surówkę z selera z rodzynkami to idealny pomysł na dodatek do posiłku dla osób, które nie boją się kuchennych eksperymentów smakowych.
Alergeny w surówce z selera z rodzynkami
Lista alergenów dla surówki z selera z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
Wartości odżywcze surówki z selera z rodzynkami
To doby i zdrowy dodatek do obiadu, pełen błonnika i witamin.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.