Surówka z marchwi i pora
- Por (170 g)
- Marchewka (120 g)
- Majonez light (55 g)
- Natka pietruszki (45 g)
Przepis na surówkę z marchwi i pora krok po kroku
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.
Pora pokrój na małe paseczki.
Warzywa zmieszaj z posiekaną natką i majonezem.
Całość dopraw do smaku.
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z pora i marchewki
-
Marchewka po koreańsku
-
Surówka z cukinii
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z marchewki z chrzanem
-
Surówka z kapusty włoskiej
-
Surówka z młodej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Surówka z selera i marchewki
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka do kebaba
-
Surówka z marchewki z majonezem
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówki z marchewki
Więcej informacji na temat surówki z marchwi i pora
Surówka z marchwi i pora stanowi naprawdę smaczny wybór na pyszny dodatek do głównego dania. Warzywa połączone w tej surówce smakują naprawdę wyjątkowo. To idealny wybór do obiadu.
Przepis na surówkę z marchwi i pora będzie wspaniałą opcją dla początkujących kucharzy. Ta surówka gości w niej od dawna. Jest nieco słodka, z ostrą nutą. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. W dodatku to naprawdę tania opcja. Jej podstawą są tylko dwa warzywa, jednak to sprawia, że ma naprawdę wyjątkowy smak. Por, będący jej głównym składnikiem, kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Jest on również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego działanie układu trawiennego, a także witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Por bardzo często jest niedocenianym warzywem, choć jego potencjał jest naprawdę ogromny. Warzywo to jest niskokaloryczne, a nadaje wyjątkowego smaku wszystkim potrawom, do których go dodajemy. To wspaniały prebiotyk, czyli pożywka dla bakterii jelitowych. Dlatego jego obecność w diecie wspiera dobre działanie układu pokarmowego. W tej surówce zostaje on połączony z marchewką, która nie tylko świetnie balansuje jego ostry aromat, ale jest też naprawdę zdrowa. To wspaniałe źródło witaminy A, która dba o zdrowie skóry i dobry wzrok.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchwi i pora, która będzie pyszna, a przy tym również szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniały pomysł na włączenie większej ilości warzyw do menu. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Do jego przygotowania nie potrzeba obróbki termicznej, dzięki czemu nawet jej przygotowanie nie sprawia zbyt dużo kłopotu. To wspaniała opcja do obiadu, gdyż jest szybka, pyszna i dobra dla zdrowia. Jeżeli nie mamy pod ręką normalnego pora, możemy skorzystać z pora konserwowego. Ponadto składniki są ogólnodostępne w każdym sklepie. Całość doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i tymi wegetariańskimi. To doskonały sposób na pyszny dodatek. To zdrowa i smaczna opcja.
Alergeny w surówce z marchwi i pora
Lista alergenów dla surówki z marchwi i pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze surówki z marchwi i pora
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(98g)
Węglowodany
(98g)
Tłuszcze
(98g)
Witaminy
(98g)
Składniki mineralne
(98g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.