Surówka z marchwi i pora

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchwiowo-porowa surówka na talerzu.
Surówka z marchwi i pora
Surówka z marchwi i pora stanowi naprawdę smaczny wybór na pyszny dodatek do głównego dania. Warzywa połączone w tej surówce smakują naprawdę wyjątkowo.
Przygotowanie 20 min
75 kcal
Kcal w porcji
98 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Por (170 g)
  • Marchewka (120 g)
  • Majonez light (55 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z marchwi i pora krok po kroku

Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.

Pora pokrój na małe paseczki.

Warzywa zmieszaj z posiekaną natką i majonezem.

Całość dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z marchwi i pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z marchwi i pora

Surówka z marchwi i pora stanowi naprawdę smaczny wybór na pyszny dodatek do głównego dania. Warzywa połączone w tej surówce smakują naprawdę wyjątkowo. To idealny wybór do obiadu.

Przepis na surówkę z marchwi i pora będzie wspaniałą opcją dla początkujących kucharzy. Ta surówka gości w niej od dawna. Jest nieco słodka, z ostrą nutą. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom warzyw. W dodatku to naprawdę tania opcja. Jej podstawą są tylko dwa warzywa, jednak to sprawia, że ma naprawdę wyjątkowy smak. Por, będący jej głównym składnikiem, kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Jest on również dobrym źródłem błonnika pokarmowego, usprawniającego działanie układu trawiennego, a także witaminy C, która wspiera układ odpornościowy. Por bardzo często jest niedocenianym warzywem, choć jego potencjał jest naprawdę ogromny. Warzywo to jest niskokaloryczne, a nadaje wyjątkowego smaku wszystkim potrawom, do których go dodajemy. To wspaniały prebiotyk, czyli pożywka dla bakterii jelitowych. Dlatego jego obecność w diecie wspiera dobre działanie układu pokarmowego. W tej surówce zostaje on połączony z marchewką, która nie tylko świetnie balansuje jego ostry aromat, ale jest też naprawdę zdrowa. To wspaniałe źródło witaminy A, która dba o zdrowie skóry i dobry wzrok.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z marchwi i pora, która będzie pyszna, a przy tym również szybka i łatwa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To wspaniały pomysł na włączenie większej ilości warzyw do menu. To dobra opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Do jego przygotowania nie potrzeba obróbki termicznej, dzięki czemu nawet jej przygotowanie nie sprawia zbyt dużo kłopotu. To wspaniała opcja do obiadu, gdyż jest szybka, pyszna i dobra dla zdrowia. Jeżeli nie mamy pod ręką normalnego pora, możemy skorzystać z pora konserwowego. Ponadto składniki są ogólnodostępne w każdym sklepie. Całość doskonale komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i tymi wegetariańskimi. To doskonały sposób na pyszny dodatek. To zdrowa i smaczna opcja.

Alergeny w surówce z marchwi i pora

Lista alergenów dla surówki z marchwi i pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze surówki z marchwi i pora

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(98g)
Energia (kcal)
76.92
75.38
Białko (g)
1.33
1.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(98g)
Węglowodany (g)
11.15
10.92
Węglowodany przyswajalne (g)
9.12
8.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(98g)
Tłuszcz (g)
3.43
3.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.73
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.69
2.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
0.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.95
1.91
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.08
Cholesterol (mg)
2.26
2.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(98g)
Witamina A (µg (mcg))
342.81
335.95
Witamina B6 (mg)
0.15
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
22.39
21.94
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.60
0.59
Retinol (µg (mcg))
0.71
0.69
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.63
0.62
Foliany (µg (mcg))
51.85
50.81
Beta karoten (µg (mcg))
3572.05
3500.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(98g)
Sód (mg)
153.04
149.98
Potas (mg)
245.22
240.31
Wapń (mg)
52.64
51.59
Fosfor (mg)
34.83
34.14
Magnez (mg)
21.95
21.51
Żelazo (mg)
1.74
1.71
Cynk (mg)
0.26
0.25
Miedź (mg)
0.09
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z marchwi i pora 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z marchwi i pora

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
170 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.27
Za 170 g
Marchewka
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Majonez light
55 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.02
Za 55 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
15.50