Sos z borowików

Opublikowano: 19.10.2021 r., 13:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Borowikowy sos z makaronem
Sos z borowików
Sos z borowików to doskonała propozycja na pyszny dodatek do wielu dań. Sos grzybowy podkreśli smak dań mięsnych oraz warzywnych, możesz go także podać z kaszą.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
172 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Borowiki (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sos z borowików krok po kroku

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym.

Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i podduś przez 10 minut.

Zmniejsz ogień, dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie. Posiekaj koper i dodaj do sosu.

Jak oceniasz przepis na sos z borowików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat sosu z borowików

Sos z borowików to doskonała propozycja na wykorzystanie darów lasu jesienią. Przepis na sos z borowików jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować następujących składników spożywczych: borowiki (świeże lub mrożone), śmietana kwaśna 18%, cebula, koper ogrodowy świeży, masło klarowane, wino białe wytrawne, sól i pieprz.

Jak zrobić sos z borowików? Jeśli używasz świeże grzyby - umyj je i oczyść dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz grzybów mrożonych - rozmroź je przed przygotowaniem. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej wino i podduś przez 10 minut. Zmniejsz ogień, dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj dokładnie. Posiekaj koper i dodaj do sosu.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Cebula jest źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także bogatym źródłem kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując sos borowikowy ze śmietaną możesz przygotować z grzybów świeżych lub mrożonych. Pyszny sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do obiadu. Dobry sos z cebulą możesz przechowywać w lodówce 3-4 dni. Sos możesz przygotować także z dodatkiem słodkiej śmietany kremówki, będzie miał on wtedy bardziej delikatny smak.

Alergeny w sosie z borowików

Lista alergenów dla sosu z borowików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze sosu z borowików

na 100g gotowej potrawy

Sos z borowików to danie zawierające sporą ilość błonnika. Grzyby są ciężkostrawne dlatego nie powinny ich spożywać osoby z problemami żołądkowymi. Danie jest także źródłem łatwo przyswajalnego tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
78.26
172.16
Białko (g)
2.20
4.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
4.63
10.19
Węglowodany przyswajalne (g)
3.88
8.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
5.14
11.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.67
8.08
Tłuszcze nienasycone (g)
1.47
3.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.19
2.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
0.61
Cholesterol (mg)
15.13
33.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
38.39
84.46
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.16
Witamina C (mg)
3.85
8.46
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.19
Witamina E (mg)
0.11
0.23
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.03
68.26
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.23
0.50
Niacyna (mg)
1.63
3.58
Foliany (µg (mcg))
14.74
32.44
Beta karoten (µg (mcg))
6.58
14.48
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
12.45
27.40
Potas (mg)
214.62
472.17
Wapń (mg)
35.82
78.81
Fosfor (mg)
64.63
142.19
Magnez (mg)
10.34
22.75
Żelazo (mg)
0.41
0.91
Cynk (mg)
0.37
0.81
Miedź (mg)
0.15
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z borowików 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z borowików

Koszt składników
54.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Borowiki
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
54.90