Sos koperkowy do łososia

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś z sosem koperkowym
Sos koperkowy do łososia
Sos koperkowy do łososia to niezwykle smaczny dodatek, który doskonale sprawdza się do tej ryby. Jest lekki, szybki w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
108 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bulion warzywny (200 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (40 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (40 g)
  • Masło (5 g)
  • Sok z cytryny (4 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany, pieprz biały
Sprzęt kuchenny
kuchenka

Przepis na sos koperkowy do łososia krok po kroku

Bulion zagotuj z szczyptą kurkumy.

W miseczce dokładnie rozprowadź mąkę w śmietance, następnie wlej ją do bulionu, ciągle mieszając, zagotuj na małym ogniu.

W międzyczasie dopraw solą, białym i czarnym pieprzem oraz czosnkiem w proszku. Gotuj przez ok. 1 minutę, co chwilę mieszając.

Dodaj masło, sok z cytryny i posiekany koperek, podgrzej jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając.

Odstaw z ognia. Sos podawaj z łososiem.

Jak oceniasz przepis na sos koperkowy do łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat sosu koperkowego do łososia

Sos koperkowy do łososia to niezwykle smaczny dodatek, który doskonale sprawdza się do tej ryby. Jest lekki, szybki w przygotowaniu i bardzo aromatyczny.

Przepis na sos koperkowy do łososia to wspaniały pomysł na dodatek do ryby, który podkreśla jej smak. Całość robi się ze śmietaną. Dzięki czemu jest niezwykle kremowy i aksamitny. Sosy są świetnym dodatkiem do dań dla dzieci i osób starszych, a także dla osób, które mają problemy z przełykaniem. Sprawdzają się w każdej diecie. To dobry wybór na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Będzie świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie redukcyjnej czy lekkostrawnej. Całość powstaje w kilkanaście minut, dzięki czemu spokojnie sprawdzi się nawet na szybki obiad czy kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos koperkowy do łososia, by był szybki, pyszny i zupełnie domowy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość składa się tylko z kilku produktów, dzięki czemu można go przygotować nawet w awaryjnych sytuacjach. To wspaniały sos nie tylko do łososia, ale także do mięs. Dobrze komponuje się również z mięsem z królika. Ze względu na jego delikatny smak sprawdzi się również w diecie najmłodszych domowników. Całe danie jest bardzo delikatne i nie obciąża układu trawiennego. Dostarcza również niezbyt wiele kalorii, za to sporo białka.

Ryby to produkt niezwykle zdrowy i pożywny. Jednak wciąż nie goszczą w diecie wystarczająco często. Na stołach goszczą raczej od święta lub w postne dni. A ryby mają ogromny potencjał. Można je przygotować na wiele różnych sposobów. Niezwykle zdrową rybą jest łosoś. To prawdziwe bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych, które doskonale wspierają układ odpornościowy i nerwowy. Jeśli nie wiesz, jak włączyć go do menu w ciekawy sposób sięgnij po ten smaczny sos. Sprawdzi się zarówno do łososia pieczonego, jak i tego gotowanego na parze. Sosik idealnie komponuje się z orzeźwiającym smakiem ryby. By stworzyć kompletne danie wystarczy połączyć rybę z węglowodanowym dodatkiem, np. kaszą, czy ziemniakami i warzywami.

Alergeny w sosie koperkowym do łososia

Lista alergenów dla sosu koperkowego do łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze sosu koperkowego do łososia

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
72.59
108.88
Białko (g)
1.41
2.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
4.53
6.80
Węglowodany przyswajalne (g)
4.25
6.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.62
8.44
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
7.58
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
0.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
0.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.23
37.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
206.46
309.68
Potas (mg)
117.46
176.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.95
46.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
15.49
23.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.34
14.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
1.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu koperkowego do łososia 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu koperkowego do łososia

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
40 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Sok z cytryny
4 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 4 ml
Koszt składników
32.00