Sok z dzikiego bzu

Opublikowano: 01.10.2024 r., 19:50 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka soku z dzikiego bzu
Sok z dzikiego bzu
Sok z dzikiego bzu to doskonała propozycja na domowe przetwory do słoików na sezon zimowy. Sok warto dodawać do herbaty zamiast cukru. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
323 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Owoce czarnego bzu (1000 g)
  • Cukier - 1 szklanka (220 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka szklana, korek od butelki

Przepis na sok z dzikiego bzu krok po kroku

Zebrane owoce czarnego bzu umyj pod bieżącą wodą i odszypułkuj je.

Następnie umieść je w garnuszku i dodaj 4 szklanki wody.

Owoce zagotuj na średniej mocy palnika.

Następnie zmniejsz moc palnika i całość gotuj przez 30 minut.

Cukier wymieszaj ze szklanką wody i dodaj do ugotowanych owoców.

Zawartość garnka gotuj przez około 10 minut, aż cukier rozpuści się.

Sok z czarnego bzu przecedź na sicie i przelej do czystych, wyparzonych butelek.

Butelki z sokiem zakorkuj i pozostaw do wystudzenia.

Gotowy sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na sok z dzikiego bzu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat soku z dzikiego bzu

Sok z dzikiego bzu to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy sok możesz wykorzystać jako dodatek do wielu potraw lub jako słodki dodatek do ciepłej herbaty. Przepis na sok z dzikiego bzu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania soku potrzebujesz jedynie owoców bzu oraz cukru. A ile cukru dodać do soku? Na każdy kilogram owoców wykorzystaj jedną szklankę cukru.

A jak zrobić sok z dzikiego bzu? Zebrane owoce czarnego bzu umyj pod bieżącą wodą i odszypułkuj je. Następnie umieść je w garnuszku i dodaj 4 szklanki wody. Owoce zagotuj na średniej mocy palnika. Następnie zmniejsz moc palnika i całość gotuj przez 30 minut. Cukier wymieszaj ze szklanką wody i dodaj do ugotowanych owoców. Zawartość garnka gotuj przez około 10 minut, aż cukier rozpuści się. Sok z czarnego bzu przecedź na sicie i przelej do czystych, wyparzonych butelek. Butelki z sokiem zakorkuj i pozostaw do wystudzenia. Gotowy sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Czarny bez jest rośliną powszechnie dostępną. Jeśli chcemy przygotować sok z jego kwiatów, musimy zebrać je samodzielnie w odpowiednim momencie, gdy tylko zakwitną. Owoce dzikiego bzu to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, żelaza, wapń oraz fosfor. Obecność w kwiatach czarnego bzu szeregu przeciwutleniaczy niweluje powstawanie wolnych rodników, przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Czarny bez dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz w przemyśle kosmetycznym.

Podsumowując sok z dzikiego bzu to doskonała propozycja na przetwory. Pamiętaj, żeby zbierać owoce z dala od ruchliwych ulic - nie będą one aż tak zanieczyszczone. Sok z bzu jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto dodawać go zamiast cukru do herbaty. Posiada on wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto korzystać z jego dobrodziejstwa.

Alergeny w soku z dzikiego bzu

Lista alergenów dla soku z dzikiego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z dzikiego bzu

Wartości odżywcze soku z dzikiego bzu

na 100g gotowej potrawy

Sok z dzikiego bzu to doskonała propozycja na domowy dodatek do herbaty. Czarny bez stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
129.26
323.16
Białko (g)
0.54
1.35
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
33.04
82.61
Węglowodany przyswajalne (g)
27.30
68.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.74
14.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.47
1.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.20
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.27
0.68
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
24.59
61.48
Witamina B6 (mg)
0.19
0.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
29.51
73.77
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Niacyna (mg)
0.41
1.02
Foliany (µg (mcg))
4.92
12.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
5.10
12.75
Potas (mg)
229.87
574.67
Wapń (mg)
31.33
78.32
Fosfor (mg)
31.97
79.92
Magnez (mg)
4.10
10.25
Żelazo (mg)
1.32
3.30
Cynk (mg)
0.09
0.23
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z dzikiego bzu 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z dzikiego bzu

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoce czarnego bzu
1000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Koszt składników
42.50