Sok z dzikiego bzu
- Owoce czarnego bzu (1000 g)
- Cukier - 1 szklanka (220 g)
Przepis na sok z dzikiego bzu krok po kroku
Zebrane owoce czarnego bzu umyj pod bieżącą wodą i odszypułkuj je.
Następnie umieść je w garnuszku i dodaj 4 szklanki wody.
Owoce zagotuj na średniej mocy palnika.
Następnie zmniejsz moc palnika i całość gotuj przez 30 minut.
Cukier wymieszaj ze szklanką wody i dodaj do ugotowanych owoców.
Zawartość garnka gotuj przez około 10 minut, aż cukier rozpuści się.
Sok z czarnego bzu przecedź na sicie i przelej do czystych, wyparzonych butelek.
Butelki z sokiem zakorkuj i pozostaw do wystudzenia.
Gotowy sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat soku z dzikiego bzu
Sok z dzikiego bzu to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Domowy sok możesz wykorzystać jako dodatek do wielu potraw lub jako słodki dodatek do ciepłej herbaty. Przepis na sok z dzikiego bzu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania soku potrzebujesz jedynie owoców bzu oraz cukru. A ile cukru dodać do soku? Na każdy kilogram owoców wykorzystaj jedną szklankę cukru.
A jak zrobić sok z dzikiego bzu? Zebrane owoce czarnego bzu umyj pod bieżącą wodą i odszypułkuj je. Następnie umieść je w garnuszku i dodaj 4 szklanki wody. Owoce zagotuj na średniej mocy palnika. Następnie zmniejsz moc palnika i całość gotuj przez 30 minut. Cukier wymieszaj ze szklanką wody i dodaj do ugotowanych owoców. Zawartość garnka gotuj przez około 10 minut, aż cukier rozpuści się. Sok z czarnego bzu przecedź na sicie i przelej do czystych, wyparzonych butelek. Butelki z sokiem zakorkuj i pozostaw do wystudzenia. Gotowy sok przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Czarny bez jest rośliną powszechnie dostępną. Jeśli chcemy przygotować sok z jego kwiatów, musimy zebrać je samodzielnie w odpowiednim momencie, gdy tylko zakwitną. Owoce dzikiego bzu to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, C, niektóre witaminy z grupy B, żelaza, wapń oraz fosfor. Obecność w kwiatach czarnego bzu szeregu przeciwutleniaczy niweluje powstawanie wolnych rodników, przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia się skóry oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Czarny bez dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz w przemyśle kosmetycznym.
Podsumowując sok z dzikiego bzu to doskonała propozycja na przetwory. Pamiętaj, żeby zbierać owoce z dala od ruchliwych ulic - nie będą one aż tak zanieczyszczone. Sok z bzu jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto dodawać go zamiast cukru do herbaty. Posiada on wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto korzystać z jego dobrodziejstwa.
Alergeny w soku z dzikiego bzu
Lista alergenów dla soku z dzikiego bzu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z dzikiego bzu
Wartości odżywcze soku z dzikiego bzu
Sok z dzikiego bzu to doskonała propozycja na domowy dodatek do herbaty. Czarny bez stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.