Sok z dyni
- Dynia (800 g)
- Brzoskwinie (całe, świeże) (160 g)
- Woda gazowana (500 ml)
Przepis na sok z dyni krok po kroku
Dynię i brzoskwinie obierz i podziel na mniejsze kawałki.
Składniki włóż do sokowirówki. Dodaj wodę, by całość nie była zbyt gęsta.
Jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę cynamonu.
-
Dżem z dyni
-
Dynia w occie
-
Patisony marynowane
-
Ketchup z dyni
-
Dynia marynowana
-
Sałatka z dynią
-
Pasztet z dyni
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Leczo z dyni
-
Dżem z dyni i pomarańczy
-
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
-
Mus z dyni
-
Pasta z dyni
-
Dynia w zalewie octowej
-
Dynia w zalewie słodko kwaśnej
-
Dynia na zimę
-
Wino z dyni
-
Nalewka z dyni
-
Przetwory z dyni
Więcej informacji na temat soku z dyni
Sok z dyni jest świetną opcją na urozmaicenie swojej diety. Ten lekki sok na bazie dyni jest smaczny, ale również bardzo zdrowy, ze względu na dużą ilość witamin oraz składników odżywczych.
Przepis na sok z dyni to doskonały sposób na włączenie tego warzywa do swojej diety. Domowy sok z dyni jest źródłem wielu witamin i minerałów. Choć potrzeba do niego specjalnego sprzętu, możesz też użyć zwykłego blendera i przecisnąć gęsty mus przez sitko. Dzięki temu sok będzie mniej gęsty i delikatniejszy. Taki sok wspaniale sprawdzi się nie tylko dla dorosłych, ale również najmłodszych członków rodziny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z dyni, by był smaczny, ale również zdrowy, to ten prosty przepis jest doskonałym wyborem. By go przygotować w domu wystarczy tylko sokowirówka. Możesz go też zrobić z sokownika. To dobry przepis na zimę do słoików. Najlepiej zrobić go z dyni piżmowej.
Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem, warto więc włączyć ją do codziennego menu. Ten sok jest doskonałą okazją, by to zrobić. Miąższ z dyni zawiera duże ilości witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku i potasu. Są one niezastąpione w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Wzmacniają układ odpornościowy oraz regulują pH. Zwalczają wolne rodniki i wspaniale działają też na cerę, wzmacniają jej strukturę, wygładzają i rozjaśniają. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć to prozdrowotne działanie dyni, możesz połączyć ją z kurkumą, imbirem i cynamonem. Te korzenne przyprawy doskonale działają na układ pokarmowy, ale również krwionośny, czy odpornościowy.
Przetwory to doskonały sposób na to, by przedłużyć trwałość zarówno owoców, jak i warzyw. Dzięki tworzeniu przetworów można zatrzymać smak lata na dłużej. To również najlepszy sposób na włączenie do swojego menu większej ilości zdrowych warzyw, w nieco smaczniejszym wydaniu. Podobnie jest z sokami. Wiele osób woli sięgać po nie, niż zjadać warzywo w całości.
Alergeny w soku z dyni
Lista alergenów dla soku z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z dyni
Wartości odżywcze soku z dyni
To opcja, która zawiera sporo witamin i minerałów.
Energia i białka
(365g)
Węglowodany
(365g)
Tłuszcze
(365g)
Witaminy
(365g)
Składniki mineralne
(365g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.