Dżem z dyni i jabłek

Opublikowano: 17.06.2022 r., 16:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dżem z dyni i jabłek w słoiczku ustawionym na czarnej desce
Dżem z dyni i jabłek
Dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
345 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia miąższ bez skóry i nasion (2000 g)
  • Jabłko bez skórki i gniazd nasiennych (2000 g)
  • Cukier (1000 g)
  • Cukier waniliowy (15 g)
  • Galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie (77 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 400 ml, ściereczka

Przepis na dżem z dyni i jabłek krok po kroku

Dynię oczyść ze skóry i włókien z nasionami. Miąższ pokrój w małą kostkę i umieść w garnku.

Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę i umieść w drugim, większym garnku.

Do każdego garnka wlej odrobinę wody i gotuj aż jabłka i dynie się rozpadną.

Ugotowaną dynię przełóż do ugotowanych jabłek. Dokładnie wymieszaj.

Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz proszek galaretki.

Smaż razem, aż dżem zgęstnieje.

Gotowy dżem rozłóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręć.

W szerokim garnku ułóż ściereczkę. Ustaw na niej słoiczki. Wlej wodę do połowy wysokości słoików. Gotuj przez 20 minut.

Zapasteryzowany dżem zostaw do ostygnięcia.

Jak oceniasz przepis na dżem z dyni i jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat dżemu z dyni i jabłek

Domowy dżem z dyni i jabłek to pyszny dodatek do pieczywa. Świetnie sprawdzi się również do ciast lub innych deserów. Koniecznie wykonajcie ten prosty przepis na zimę.

Ten tradycyjny przepis na dżem z dyni i jabłek jest bardzo prosty w wykonaniu. W kilka chwil wykonasz go samodzielnie, więc nie czekaj ani chwili dłużej.

Dynię oczyść ze skóry i włókien z nasionami. Miąższ pokrój w małą kostkę i umieść w garnku. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój miąższ w kostkę i umieść w drugim, większym garnku. Do każdego garnka wlej odrobinę wody i gotuj aż jabłka i dynie się rozpadną. Ugotowaną dynię przełóż do ugotowanych jabłek. Dokładnie wymieszaj. Wsyp cukier, cukier waniliowy oraz proszek galaretki. Smaż razem, aż dżem zgęstnieje. Gotowy dżem rozłóż do słoików, wcześniej umytych i wyparzonych. Dokładnie zakręć. Pasteryzuj przez 20 minut. W tych kilku krokach wiecie już jak zrobić dżem z dyni i jabłek. Ten smaczny dżem na pewno Ci zasmakuje. Jeśli martwi Cię, ile cukru dodane jest w przepisie, to dowolnie tę ilość możesz sobie zmieniać dostosowując smak dżemu pod swoje preferencje. Chociaż wiele osób się zgodzi, że dobry w smaku dżem, to słodki dżem.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w dżemie z dyni i jabłek

Lista alergenów dla dżemu z dyni i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z dyni i jabłek

Wartości odżywcze dżemu z dyni i jabłek

na 100g gotowej potrawy

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
115.26
345.79
Białko (g)
0.69
2.07
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
29.00
87.00
Węglowodany przyswajalne (g)
27.86
83.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
3.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.48
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
1.80
5.39
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z dyni i jabłek 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z dyni i jabłek

Koszt składników
22.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
2000 g
miąższ bez skóry i nasion
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 2000 g
Jabłko
2000 g
bez skórki i gniazd nasiennych
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Cukier waniliowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Galaretka
77 g
pomarańczowa, 1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Koszt składników
22.70