Nalewka z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
nalewka z dyni w ozdobnym kieliszku na tle dyni.
Nalewka z dyni
Nalewka z dyni jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Nalewka ta charakteryzuje się wspaniałym i bardzo ciekawym aromatem.
Przygotowanie 50 min
467 kcal
Kcal w porcji
273 g
Wielkość porcji
92
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 22 porcji
  • Dynia - miąższ (2500 g)
  • Wódka (2500 ml)
  • Cukier (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży, goździki całe
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na nalewkę z dyni krok po kroku

Miąższ z obranej dyni, pozbawiony pestek, pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.

Do słoja wrzuć goździki i imbir pokrojony w plastry, a następnie kostki dyni.

Całość zalej wódką, szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe zacienione miejsce. Po 30 dniach z cukru i wrzącej wody sporządź syrop. Na koniec, po wystudzeniu wlej go do słoja z dynią i ponownie zamknij na tydzień.

Za siedem dni nalewka jest gotowa do przefiltrowania, ale wcześniej odciśnij z dyni jak najwięcej soku. Klarowny płyn uzyskasz, jeśli przecedzisz nalewkę przez sito z gazą lub bibułkę filtracyjną.

Po rozlaniu do butelek nalewka powinna odstać minimum 6 miesięcy przed spożyciem.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat nalewki z dyni

Nalewka z dyni jest doskonałą opcją dla wszystkich miłośników prostych domowych trunków. Nalewka ta charakteryzuje się wspaniałym i bardzo ciekawym aromatem.

Przepis na nalewkę z dyni to doskonały pomysł na ciekawy trunek. Nalewka dyniowa na pewno zyska fanów wśród osób, które kochają domowe alkohole. Wychodzi pyszna zarówno na wódce, jak i spirytusie. Dowiesz się z niego jak wykorzystać to niezbyt popularne warzywo do stworzenia ciekawego domowego alkoholu, ale również ile cukru dodać do niego, by było nie za słodkie. Głównym składnikiem jest zacier z dyni. Możesz zrobić go samodzielnie lub sięgnąć po ten dostępny w sklepie. Puree znalezione w sklepie jest równie dobre, zwykle nie ma dużego dodatku konserwantów. Pamiętaj jednak, że jeśli wybierasz takie z cukrem, to należy zmniejszyć ilość dodawanego słodzika. Możesz je zrobić równie z dodatkiem wódki lub spirytusu. To wino ze względu na smak idealnie sprawdza się jesienią. Możesz na jego bazie przygotować również rozgrzewający grzaniec z dodatkiem przypraw korzennych i odrobiny miodu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z dyni, by była pyszna, szybka i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta domowa nalewka jest też prosta w przygotowaniu. . Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.

Alergeny w nalewce z dyni

Lista alergenów dla nalewki z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z dyni

Wartości odżywcze nalewki z dyni

na 100g gotowej potrawy

Alkohol nie powinien gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kcal)
171.25
467.51
Białko (g)
0.42
1.14
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany (g)
19.31
52.71
Węglowodany przyswajalne (g)
19.10
52.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina A (µg (mcg))
177.50
484.57
Witamina B6 (mg)
0.03
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.75
10.24
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.05
0.13
Niacyna (mg)
0.25
0.69
Foliany (µg (mcg))
6.67
18.20
Beta karoten (µg (mcg))
1291.67
3526.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód (mg)
1.00
2.73
Potas (mg)
142.83
389.94
Wapń (mg)
8.92
24.34
Fosfor (mg)
20.00
54.60
Magnez (mg)
5.00
13.65
Żelazo (mg)
0.36
0.98
Cynk (mg)
0.15
0.41
Miedź (mg)
0.06
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z dyni 92
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z dyni

Koszt składników
147.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
2500 g
miąższ
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 2500 g
Wódka
2500 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 5
125.00
Za 2500 ml
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
147.50