Dynia w occie

Opublikowano: 03.06.2021 r., 20:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia w occie znajduje się w słoiku. W oddali stoi sito z kawałkami pokrojonej dyni.
Dynia w occie
Dynia w occie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Zaletą wykorzystania tego przepisu jest fakt, że dynię możemy zamknąć do słoika i cieszyć się jej obecnością w naszej kuchni przez cały rok.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pasteryzacja 30 min
123 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (2000 g)
  • Ocet balsamiczny (250 ml)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, goździki całe, anyż
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na dynię w occie krok po kroku

Dynię umyj, obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę, następnie pokrojoną dynię ułóż w słoikach, do których włóż przyprawy.

Zagotuj litr wody z dodatkiem octu oraz cukru. Gorącą zalewą zalej dynię a następnie zakręć słoiki.

Słoiki z dynią pasteryzuj przez około 30 minut.

Dynię przechowuj w piwnicy lub spiżarni.

Jak oceniasz przepis na dynię w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat dyni w occie

Dynia w occie to idealny dodatek do wielu dań, z którego mogą skorzystać również osoby na diecie redukcyjnej. Dynia w occie to przetwór na słodko, który nadawać będzie się idealnie do słoików na zimę. Dynia jest doskonałym źródłem beta karotenu. Nasz przepis na marynowaną dynie w occie jest pyszny i bardzo szybki do zrobienia. Z naszym przepisem poradzi sobie każdy, nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dynie możemy wykorzystać  jako dodatek do obiadu np. do sałatek. Produkty których potrzebujemy do wykonania dyni w zalewie to dynia, ocet balsamiczny, cukier, cynamon, goździki i anyż.

Jak się robi dynię w occie? Dynie umyj i obierz, usuń z niej nasiona i pokrój ją w kostkę. Pokrojoną dynie ułóż w słoikach do których włóż przyprawy. Zagotuj litr wody z dodatkiem octu i cukru. Gorącą zalewą zalej dynię a następnie zakręć słoiki. Słoiki z dynia pasteryzuj przez około 30 minut. Danie przechowuj w piwnicy lub w spiżarni. Plusem wykonywania przetworów jest możliwość wykorzystania całości produktu, dlatego nie wyrzucaj pestek dyni, one również są doskonałym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych - pestki wini oczyść z miąższu i upiecz je w rozgrzanym piekarniku. Tak przygotowane pestki możesz dłużej przechowywać i stosować je np. jako dodatek do sałatek czy owsianek.

Podsumowując przepis na dynie w occie w zalewie octowej możemy wykorzystać jako dodatek do wielu potraw na słodko i nie tylko. Dynia z naszego przepisu nadawać będzie się jako dodatek do sałatki. Naszą dynie ze słoików możemy również zblendować i wykorzystać jako słodki sos np. do deseru jako polewa lub polewa na ciasto. Dynie możemy wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposób . Dynia w naszym kraju cieszy się coraz większa popularnością i zastosowaniem w kuchni. Najczęściej możemy dostać ją w supermarketach w okresie jesiennym. Warto wtedy po nią sięgać, ponieważ w sezonie wzrostu dynia posiada najwięcej właściwości odżywczych. Jest również produktem, który w swoim składzie zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych.

Alergeny w dyni w occie

Lista alergenów dla dyni w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię w occie

Wartości odżywcze dyni w occie

na 100g gotowej potrawy

Warto sięgać po dynię, ponieważ w sezonie wzrostu posiada ona najwięcej właściwości odżywczych. Jest również produktem, który w swoim składzie zawiera spore ilości witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
61.63
123.27
Białko (g)
0.87
1.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.17
30.35
Węglowodany przyswajalne (g)
14.77
29.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.22
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
347.76
695.51
Witamina C (mg)
7.35
14.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
3.24
6.49
Potas (mg)
289.14
578.29
Wapń (mg)
19.98
39.96
Fosfor (mg)
37.86
75.71
Magnez (mg)
11.02
22.04
Żelazo (mg)
0.73
1.46
Cynk (mg)
0.27
0.54
Miedź (mg)
0.11
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny dyni w occie 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dyni w occie

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
2000 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 2000 g
Ocet balsamiczny
250 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
19.50