Dynia marynowana
- Dynia (1000 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 szklanka (130 g)
Przepis na dynię marynowaną krok po kroku
Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
Ułóż w słoikach i dodaj przyprawy.
W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem octu i cukru.
Gorącą zalewą zalewaj dynię w słoikach i szczelnie zakręć.
-
Dżem z dyni
-
Dynia w occie
-
Patisony marynowane
-
Ketchup z dyni
-
Sałatka z dynią
-
Pasztet z dyni
-
Dżem z dyni i jabłek
-
Leczo z dyni
-
Dżem z dyni i pomarańczy
-
Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
-
Mus z dyni
-
Sok z dyni
-
Pasta z dyni
-
Dynia w zalewie octowej
-
Dynia w zalewie słodko kwaśnej
-
Dynia na zimę
-
Wino z dyni
-
Nalewka z dyni
-
Przetwory z dyni
Więcej informacji na temat dyni marynowanej
Dynia marynowana w zalewie octowej do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Jej przygotowanie pozwala przedłużenie sezonu na to charakterystyczne jesienne warzywo. Poprzez zamknięcie dyni w słoikach w miesiącach jesiennych, czyli wtedy kiedy ma najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych i jest najbardziej przystępna cenowo, możemy z nich korzystać również podczas innych pór roku. Jak zrobić dynię marynowaną, aby była najlepsza? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Koniecznie poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Niezbędne składniki to świeża dynia, cukier, woda, ocet spirytusowy oraz przypraw. Przepis na dynię marynowaną jest najlepszy, kiedy dodasz do niej korzenne przyprawy takie jak cynamon, anyż, goździki, które idealnie komponują się z jej smakiem. Nie bój się eksperymentować w kuchni, wypróbuj różne opcje i sprawdź, która będzie odpowiadała Ci najbardziej. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy bardzo dokładnie pokroić, obrać i usunąć miąższ i pestki z dyni, ułożyć ją w słoikach i zalać gorącą zalewą. Zalewa to po prostu zagotowana woda z octem, cukrem i przyprawami. W ten sposób przygotujesz pyszną dynię konserwową, którą możesz wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Domowe przetwory to jeden z lepszych sposób na konserwowanie żywności, na którą sezony trwają dość krótko. Świeżą, sezonową dynię możemy dostać przez zaledwie dwa, trzy miesiące, dlatego, jeśli lubisz to warzywo, jest to przepis, który po prostu musisz wypróbować, aby móc wrócić do swoich ulubionych smaków również poza sezonem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na dynię marynowaną do słoików. Na pewno przypadnie Ci do gustu i zostanie w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w dyni marynowanej
Lista alergenów dla dyni marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię marynowaną
Wartości odżywcze dyni marynowanej
Najlepiej wybierać świeżą, sezonową dynię, jednak dla uproszczenia można wykorzystać również dynię mrożoną.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.