Dynia marynowana

Opublikowano: 01.12.2022 r., 16:58 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki marynowanej dyni w słoiku
Dynia marynowana
Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, domowe przetwory warzywne koniecznie musisz wypróbować nasz sposób na marynowaną dynię.
Przygotowanie 40 min
58 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (1000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na dynię marynowaną krok po kroku

Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.

Ułóż w słoikach i dodaj przyprawy.

W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem octu i cukru.

Gorącą zalewą zalewaj dynię w słoikach i szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na dynię marynowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat dyni marynowanej

Dynia marynowana w zalewie octowej do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę. Jej przygotowanie pozwala przedłużenie sezonu na to charakterystyczne jesienne warzywo. Poprzez zamknięcie dyni w słoikach w miesiącach jesiennych, czyli wtedy kiedy ma najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych i jest najbardziej przystępna cenowo, możemy z nich korzystać również podczas innych pór roku. Jak zrobić dynię marynowaną, aby była najlepsza? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Koniecznie poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Niezbędne składniki to świeża dynia, cukier, woda, ocet spirytusowy oraz przypraw. Przepis na dynię marynowaną jest najlepszy, kiedy dodasz do niej korzenne przyprawy takie jak cynamon, anyż, goździki, które idealnie komponują się z jej smakiem. Nie bój się eksperymentować w kuchni, wypróbuj różne opcje i sprawdź, która będzie odpowiadała Ci najbardziej. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy bardzo dokładnie pokroić, obrać i usunąć miąższ i pestki z dyni, ułożyć ją w słoikach i zalać gorącą zalewą. Zalewa to po prostu zagotowana woda z octem, cukrem i przyprawami. W ten sposób przygotujesz pyszną dynię konserwową, którą możesz wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Domowe przetwory to jeden z lepszych sposób na konserwowanie żywności, na którą sezony trwają dość krótko. Świeżą, sezonową dynię możemy dostać przez zaledwie dwa, trzy miesiące, dlatego, jeśli lubisz to warzywo, jest to przepis, który po prostu musisz wypróbować, aby móc wrócić do swoich ulubionych smaków również poza sezonem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na dynię marynowaną do słoików. Na pewno przypadnie Ci do gustu i zostanie w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w dyni marynowanej

Lista alergenów dla dyni marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię marynowaną

Wartości odżywcze dyni marynowanej

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybierać świeżą, sezonową dynię, jednak dla uproszczenia można wykorzystać również dynię mrożoną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
58.37
58.37
Białko (g)
0.72
0.72
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
14.10
14.10
Węglowodany przyswajalne (g)
13.74
13.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
308.70
308.70
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.52
6.52
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.08
0.08
Niacyna (mg)
0.43
0.43
Foliany (µg (mcg))
11.59
11.59
Beta karoten (µg (mcg))
2246.38
2246.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
1.18
1.18
Potas (mg)
246.93
246.93
Wapń (mg)
16.40
16.40
Fosfor (mg)
32.61
32.61
Magnez (mg)
8.88
8.88
Żelazo (mg)
0.59
0.59
Cynk (mg)
0.23
0.23
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny dyni marynowanej 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dyni marynowanej

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1000 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
130 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Koszt składników
15.50