Sok z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sok z dyni podany w szklance z pestkami w tle.
Sok z dyni
Sok z dyni jest świetną opcją na urozmaicenie swojej diety. Ten lekki sok na bazie dyni jest smaczny, ale również bardzo zdrowy, ze względu na dużą ilość witamin.
Przygotowanie 15 min
68 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (800 g)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) (160 g)
  • Woda gazowana (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sokowirówka

Przepis na sok z dyni krok po kroku

Dynię i brzoskwinie obierz i podziel na mniejsze kawałki.

Składniki włóż do sokowirówki. Dodaj wodę, by całość nie była zbyt gęsta.

Jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę cynamonu.

Jak oceniasz przepis na sok z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat soku z dyni

Sok z dyni jest świetną opcją na urozmaicenie swojej diety. Ten lekki sok na bazie dyni jest smaczny, ale również bardzo zdrowy, ze względu na dużą ilość witamin oraz składników odżywczych.

Przepis na sok z dyni to doskonały sposób na włączenie tego warzywa do swojej diety. Domowy sok z dyni jest źródłem wielu witamin i minerałów. Choć potrzeba do niego specjalnego sprzętu, możesz też użyć zwykłego blendera i przecisnąć gęsty mus przez sitko. Dzięki temu sok będzie mniej gęsty i delikatniejszy. Taki sok wspaniale sprawdzi się nie tylko dla dorosłych, ale również najmłodszych członków rodziny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z dyni, by był smaczny, ale również zdrowy, to ten prosty przepis jest doskonałym wyborem. By go przygotować w domu wystarczy tylko sokowirówka. Możesz go też zrobić z sokownika. To dobry przepis na zimę do słoików. Najlepiej zrobić go z dyni piżmowej.

Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem, warto więc włączyć ją do codziennego menu. Ten sok jest doskonałą okazją, by to zrobić. Miąższ z dyni zawiera duże ilości witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku i potasu. Są one niezastąpione w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Wzmacniają układ odpornościowy oraz regulują pH. Zwalczają wolne rodniki i wspaniale działają też na cerę, wzmacniają jej strukturę, wygładzają i rozjaśniają. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zwiększyć to prozdrowotne działanie dyni, możesz połączyć ją z kurkumą, imbirem i cynamonem. Te korzenne przyprawy doskonale działają na układ pokarmowy, ale również krwionośny, czy odpornościowy.

Przetwory to doskonały sposób na to, by przedłużyć trwałość zarówno owoców, jak i warzyw. Dzięki tworzeniu przetworów można zatrzymać smak lata na dłużej. To również najlepszy sposób na włączenie do swojego menu większej ilości zdrowych warzyw, w nieco smaczniejszym wydaniu. Podobnie jest z sokami. Wiele osób woli sięgać po nie, niż zjadać warzywo w całości.

Alergeny w soku z dyni

Lista alergenów dla soku z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sok z dyni

Wartości odżywcze soku z dyni

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
18.85
68.80
Białko (g)
0.65
2.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
4.67
17.04
Węglowodany przyswajalne (g)
4.23
15.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
0.08
0.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.06
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(365g)
Witamina A (µg (mcg))
236.05
861.60
Witamina B6 (mg)
0.04
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.38
19.64
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.08
0.29
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.11
Ryboflawina (mg)
0.06
0.23
Niacyna (mg)
0.42
1.52
Foliany (µg (mcg))
9.42
34.40
Beta karoten (µg (mcg))
1723.18
6289.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
2.66
9.70
Potas (mg)
199.67
728.80
Wapń (mg)
15.37
56.10
Fosfor (mg)
26.52
96.80
Magnez (mg)
8.14
29.70
Żelazo (mg)
0.48
1.74
Cynk (mg)
0.20
0.73
Miedź (mg)
0.08
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z dyni 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z dyni

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
800 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Brzoskwinie (całe, świeże)
160 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 160 g
Woda gazowana
500 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 500 ml
Koszt składników
19.50